Azt mondják...

2023.08.21. 12:44 • Erste Kommentár

Az S&P500 régóta nem látott gyenge hónapot készül zárni. Eddig több mint 4 százalékot csökkent augusztusban, s hasonló mértékű havi csökkenésre rég volt már példa. Ezt a visszaesést egyesek a hosszú – 10 éves hozamok 2007 óta nem látott magas szintre való emelkedésére vezetik vissza.  Igaz már idén és azért volt hasonló magas szinten a hozam szint.

 

Forrás: Bloomberg

S csakugyan. Ha csak a havi változásra koncentrálunk, akkor azt látjuk, hogy az amerikai 10 éves kockázatmentes hozamszint, a júliusi 3,9 százalék környékéről 4,28 százalékra emelkedett. Ha a Damodaran szerinti 5,45 százalékos kockázati prémiumot vesszük, akkor az átlagos tőkeköltség 9,35 százalékról 9,75 százalékra emelkedett, amely mintegy 4,1 százalékos leértékelődést (9,35/9,75-1) hoz magával. Vagyis működik a matek.

Idén Wayomingban, Jackson Hole-ban, augusztus 24-26 között az Economic Policy Symposium –on a „Structural Shifts in the Global Economy” lesz a téma. Vagyis sokak szerint közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megtudjuk meddig marad ilyen magasan az alapkmat, mikor kezdődhet meg a kamatcsökkentés. Nyílván minél később, annál magasabb 10 éves hozamra lehet számítani, amely „ceteris paribus” leértékeli a piacot.

A „legrosszabb” eset nyilván az lenne, ha a már most elért csúcson maradna örökre az alapkamat (ennél lehetne rosszabb, azzal ha tovább emelkedik, de ettől most eltekintünk). Akkor a 10 éves hozam felkúszna 5,3 százalék környékére. Ez pedig – megint „ceteris paribus” – megemelné a tőkeköltséget 9,75 százalékról 10,75-re. Ebből pedig további 10 százalékos esés jönne a 9,75/10,75-1 formula alapján. Ha pedig a konferencia résztvevői arra jutnának, hogy a piac által várt március-áprilisnál előbb, akkor pedig az pozitív lenne a részvénypiac számára. Ugyankkor azért egyre inkább úgy tűnik, hogy inkább tolódni fog ez az időpont.

 

Forrás: Bloomberg

Ugyanakkor itthon az áprilisi 8,5 százalék környékéről júliusra 7 százalék környékére csökkent a 10 éves hozam. Ez pedig a BUX 7,2 százalékos részvény kockázati prémiuma mellett minden mást változatlannak tekintve, 10,5 százalékos felértékelődési potenciált hordoz magában a 15,7/14,2-1 alapján. Viszont a BUX index több mint 30 százalékot emelkedett. Ugyanis az eredmények mintegy 25 százalékkal meghaladták a várakozásokat, plusz a fentebb vázolt hozamcsökkenés is segített. Viszont az elmúlt időszakban újra emelkedést láthatunk a hosszabb hozamokban, amely elvileg nem segít a további BUX emelkedésben. Viszont ennek ellenére a piac erős maradt, például ma is.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás