Igaza van? Igaza van!

2023.08.22. 11:23 • Erste Kommentár

A JPMorgan stratégája szerint lassú maradhat a növekedés jövőre a hosszabb ideig fennmaradó magasa hozam-, kamatkörnyezetnek köszönhetően. Így a vállalti profitok sem fognak valószínűleg kétszámjegyű növekedést felmutatni, mint ahogy azt az elemzők többsége várja.

Ezt látszik alátámasztani a San Franciscoi Fed minapi tanulmányai is. E szerint kifogyóban lehet a lendület a lakossági fogyasztásban. Ugyanis a háztartások a járvány alatt hatalmas, 2.100 Mrd dollárral többet takarítottak meg, mint amelyet a növekvő megtakarítási trend mutatott. Ezzel szemben 2022-ben fordult a kocka. A magas infláció miatt, trend alatt alakult a megtakarítás, s a különbözet fogyasztásra ment. Idén júliusra már 1.900 Mrd dollárral alacsonyabb volt a megtakarítás mértéke, mint amelyet a trend indukált. S mivel a megtakarítás kárára bekövetkezett költekezés, mintegy 100 Mrd dolláros többletet hoz havonta. Így azt lehet mondani, hogy ez a „tartalék” valamikor a harmadik negyedév végére fogyhat el.

 

Ha mindehhez azt is hozzávesszük, hogy az alapkamat valószínűleg nem márciusban, hanem később fog csökkenni (lásd Jackson Hole, a hét második felében), akkor jogosnak tűnik a JP Morgan elemzőjének aggodalma. S persze ez azt a nézetet is erősíti, hogy nem lesz további kamatemelés az USA-ban.

Sőt részben választ ad arra is, hogy miért ilyen nagy itthon a fogyasztás visszaesése más országokhoz hasonlítva, azon túl, hogy itt a legmagasabb az infláció. Itthon ugyanis nem találkozhattunk hasonló támogatásokkal a járvány alatt, mint pl. az USA-ban. Ugyanakkor a választások előtt jött egy erős pumpa. Vagyis később és egy erős, rövid löketet kaptak a háztartások, ahonnan volt hova visszaesni.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás