Emelkedő trendben az alacsony értékeltségű Stellantis

2023.08.24. 09:43 • Erste Ötletgyár Maxi

A Stellantis a világ egyik legnagyobb autógyártó csoportja, melyhez többek között olyan márkák tartoznak, mint az Alfa Romeo, a Chrysler, a Citroen, a Dodge, a Fiat, az Opel vagy éppen a Peugeot. Részben a csoport kialakulása, részben a vállalatot alkotó márkák miatt gyakran hajlandóak vagyunk európai autógyártóként elkönyvelni, tévesen. A bevételeinek 45%-a valójában Észak-Amerikából származik és Európából „csak” a bevételek harmada. Az üzemi eredmény tekintetében pedig még jelentősebb az amerikai piac súlya, hiszen a profit nagyjából 60%-ért felel Észak-Amerika.

Kiugróan alacsony értékeltség

A hagyományos autógyártók kimondottan alacsony értékeltségen forognak, de még ebből a mezőnyből is lefelé kilóg a Stellantis, ami az előre tekintő három év eredményvárakozásaival kalkulálva a legalacsonyabb P/E értékeltséggel és az egyik legalacsonyabb EV/EBITDA mutatón forog. Az 1,2 körüli EV/EBITDA értékeltség kimondottan alacsonynak számít, nemcsak a szektortársakhoz képest, hanem abszolút értelemben is.

A fent tárgyalt értékeltség még akkor is alacsonynak mondható, ha azzal számolunk, hogy a következő években jelentős beruházási szükségletet feltételezünk az elektromos autók kapcsán. Ezért érdemesnek tartottuk a szabad cash flow alapján is megvizsgálni a részvény értékeltségét. A következő években évi 10 milliárd euró körüli szabad cash flowt lehet képes megtermelni a Stellantis, ami az 53 milliárd eurós piaci kapitalizáció mellett 5,3-as cash flow alapú értékeltséget jelentene, amit ismét csak nem nevezhetünk magasnak.

Emelkedő trendben

A Stellantis részvénye egy hosszútávú emelkedő trendcsatornában helyezkedik el már bő egy éve. Alapvetően ez a csatorna határozza meg a részvény mozgását, melyből csak egy-egy alkalommal szúrt ki az árfolyam.

A nagy trend párhuzamos eltolásával felfedezhetünk egy kisebb, kevésbé határozott emelkedő trendet is, melyet zölddel jelöltünk. Az elmúlt napokban erről a trendvonalról fordult ismét emelkedésbe az árfolyam. Az MACD indikátor szintén fordulni próbál, mely támogathatja az árfolyam emelkedését.

A kockázatlimitáló stop-loss megbízást az elmúlt napok lokális mélypontja alá 15,9 euróhoz érdemes elhelyezni. Míg a profit realizálását a hó eleji lokális csúcs alatt 18,8 eurónál javasoljuk. Így a hozam kockázat arány némileg meghaladja az 5:2 arányszámot.

Forrás: Bloomberg; Erste

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás