A jegybankelnök bizonytalan, a piac optimista

2023.08.28. 08:57 • Erste Reggeli

Pénteken Jackson Hole-ban tartott beszédében Jerome Powell elmondta, hogy a Fed szükség esetén akár további kamatemeléseket is végrehajthat, és addig kívánja a monetáris politikát korlátozó szinten tartani, amíg nem lesz biztos abban, hogy az infláció tartósan a 2%-os cél felé halad.

Hozzátette azonban, hogy a Fed óvatosan fog eljárni, bár a tartósan trend feletti növekedés veszélyeztetheti az infláció terén elért előrelépéseket, és indokolhatja a monetáris politika további szigorítását. A jegybankelnök szerint az inflációs adatok csökkenése biztató, mégis aggódik amiatt, hogy a gazdaság nem hűl le a várt módon, és hogy az infláció tartósan 2%-ra való visszatérése valószínűleg egy trend alatti gazdasági növekedési időszakot és némi munkaerő-piaci enyhülést igényel. Powell megerősítette, hogy a Fed továbbra is tartja a 2%-os inflációs célt.

Bár a jegybankelnök óvatosan fogalmazott a folytatást illetően, volt olyan jegybankár, aki határozottabb véleménynek adott hangot. Patrich Harker, a Philadelphiai Fed elnöke arról beszélt, hogy szerinte a jegybank már eleget tett az infláció letörése érdekében, a monetáris feltételek kellőképpen restriktívek. Ő azt szeretné, ha újabb kamatemelés helyett kivárnának, hogy lássák az eddigi intézkedések eredményét.

A piac is inkább efelé hajlik, és 80%-os valószínűséggel árazza azt, hogy a Fed szeptemberben nem emeli tovább a kamatokat. A tőzsdék emelkedéssel zártak pénteken, az S&P 500 0,7%-os, a Nasdaq 0,9%-os pluszban fejezte be a kereskedést.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás