Most akkor minden rendben?

2023.08.29. 12:22 • Erste Kommentár

Rövid ideig tartott a Powell-beszéd által keltett aggodalom. Ugyan az S&P500 lefordult a 20 napos mozgóátlagról, de tagnap már újra rajta vigéckedett. A DAX is hasonlóan viselkedett, s ma már a 20 napos mozgóátlag fölött van, ráadásul az MACD is vételi jelzést adott. Igaz a negatív tartományban. Talán éppen ezért nem olyan kitörő a lelkesedés. Viszont az S&P500 is valami hasonlóra készü, vagyis erősítheti egymást Amerika és Európa. S mi van a BUX-szal? Hát, abban éppen most érkezett eladási jelzés.

Szóval valami készül, s akár fel is kaphatnánk a fejünket arra a hírre, hogy az eurózóna M3 pénzmennyisége csökkent, de jelentőségét jelzi, hogy például a Fed megszüntette ezen pénzpiaci aggregátum közlését, amely szerinte nem hordoz igazi információt az M2 pénzmennyiség fölött. Hasonlóra, az euró történetében, különben 2009-2010-ben volt példa.  Az M2, amelyet inkább használnak az aktuális pénzmennyiség mérésére, már hónapok óta stagnál valamivel 15.000 Mrd euró fölött, az egy éve kezdődött csökkenési folyamaton belül. Vagyis az M3-mal kapcsolatos hírek nem valószínű, hogy megváltoztatják az EKB döntéshozóinak véleményét, s ilyen értelemben nem örülhetünk neki. Emiatt valószínűleg nem állnak meg a kamatemeléssel. Még valami! Az M2 az euró történetében valójában most csökken előszőr huzamosabb ideje, erre korábban nem volt példa, s amúgy ez is az infláció megfékezésnek egyik eszköze. Így a kamatemelési várakozások nem is változtak jelentősen, sőt egy nagyon leheletnyit még emelkedtek is.

Szóval kíváncsian figyeljük a főbb indexekben zajló folyamatokat, hiszen már sokszor megállapítottuk, hogy bizonyos piacok elégé olcsónak tűnnek historikus P/E alapú összehasonlításban. Különben az S&P500 nem tartozik annyira ezek közé, de a DAX vagy a BUX igen. Viszont azok éppen másképp viselkednek.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás