Ez beindult!

2023.08.30. 12:23 • Erste Kommentár

Tegnap Virág Barnabás elég szigorú hangnemet ütött meg a kamatpálya várakozásokkal kapcsolatban. Elmondta, hogy az egy napos tender és az alapkamat összezáródásával – amely szeptemberben várható – új időszámítás kezdődik, s senki se gondolja azt, hogy „robotpilóta” üzemben fog működni a monetáris politika. Azaz a magyar monetáris politika átáll adatvezérelt üzemmódra. Ezzel is próbálják elkerülni a gyorsan változó környezetből adódó csapdákat. Ez pedig inkább a szigorúság, a magasabb kamatpálya irányába mutató kijelentés.

Mivel szeptemberben a bázishatás miatt nagyot fog esni az infláció, ezért már akkor kialakulhat a pozitív reálkamat Magyarországon. Mindez a tavaly szeptemberben nagyot emelkedő gáz, áram és élelmiszer áraknak köszönhető. A reálkamat az elkövetkező hónapokban tovább növekedhet. Az év végére 3-5 százalékpont is lehet a mértéke.  Vagyis ennyivel haladhatja meg az alapkamat az infláció aktuális értékét.

Mindeközben az USA-ban 2 százalék környékén van a reálkamat, s kis mértékben növekedhet még. Az eurózónában a negyedik negyedévben alakulhat ki mintegy 1 százalékos pozitív reálkamat, amely az elemzői várakozások szerint 1,5 százalékig nyílhat a jövő év folyamán. Ha a régióra nézünk, akkor a jelenlegi elemzői várakozások szerint Lengyelországban a jövő év végéig nem lesz pozitív reálkamat. Ezt persze felülírhatják az október közepi parlamenti választások. A csehek esetében a jövő év első negyedévében alakulhat ki pozitív reálkamat, amely 3 százalék lehet, s ez az év végére 2 százalékra csökkenhet.

Szóval nagy változások előtt állunk, amelyben megint az elsők között leszünk. Ráadásul a kialakuló reálkamat kezdetben még növekedhet is, ráadásul egy elég magas értékre. Elvileg ennek tovább kellene segítenie az infláció letörését, s a forintot is stabilizálnia kellene, amit mind a tegnapi, mind a mai napon is látunk. A forint elszakadt a régiós devizáktól, s most „jó” irányba megy.  Ráadásul az EURHUF árfolyam a 20-30 napos mozgóátlagról rugaszkodott el lefelé, ami szintén jó jel.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás