Osztrák tőzsdei kilátások

2023.08.30. 15:08 • Erste Ötletgyár Mini

Az osztrák tőzsdeindex, az ATX meglehetősen nyomott árazáson forog és alulértékeltnek tartjuk a részvényindexet. A komplett KKE részvénypiacról elmondható ez az alulárazottság és bár hiába tartozik a fejlett piacok közé Ausztria, mégiscsak inkább KKE piacokhoz hasonlóan viselkedik, semmint nyugat-európaiként. Az ATX az idei évi előretekintő eredményvárakozásokkal kalkulálva 6,8-as P/E értékeltségen forog, jócskán elmaradva a 12,8-as 20 éves átlagtól. Ha a jövő évet nézzük akkor sem sokat változik a helyzet, még akkor is mintegy egyharmaddal elmarad az értékeltség a hosszútávú átlagtól.

A KKE régió mellőzöttsége mellett a másik oka az alacsony értékeltségnek a szektorális összetétel. Az osztrák piacot jellemzően olyan szektorok alkotják, melyek jelenleg alulértékeltnek tűnnek. A pénzügyi szektor 36%-os, a nyersanyagszektor 17%-os, az energia szektor pedig 15%-os súlyt képvisel az indexből.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az ATX súlyok és az Erste által meghatározott egyedi célárak alapján is végeztünk egy fair érték számolást az indexre. Az Erste részvények esetében az elemzői konszenzust használtuk. Ez alapján is azt az eredményt kaptuk, hogy az indexben mintegy 30%-os felértékelődési potenciál lehet.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás