Változások

2023.09.04. 13:16 • Erste Kommentár

Változatlanság, ami változást indukált. A kiskutya visszakanyarodott a gazdihoz. Az EURHUF árfolyama újra csökkenőben van, azaz erősödik a forint. A Moody’s — elég optimistán látva a jövőt (pl. EUs pénzek és GDP növekedés) — végül meglepetésre nem változtatott a kilátáson, azaz megtartotta a Baa2 besoroláshoz tartozó stabil kilátást. A Baa2 besorolás egyébként két lépésre van a befektetői kategóriában. Viszont a forint erősödése egy kissé lagymatag, pedig még a kilátás változtatás esetén is valószínűleg erősödnie kellett volna.

Forrás: Bloomberg, Erste

Mivel a dollár nagyon úgy néz ki, mint ami gyengülni készül az euró ellenében, ezért a sokéves megfigyelés segíthet abban a zsigeri mozgásban, ami ilyenkor a forint erősödésével szokott járni. Persze ez olyan folyamat, amely a gazdit, a régiós devizákat is mozgásra készteti nagy valószínűséggel. Azaz akár egy együtt mozgás is kialakulhat.

Ja, és hogy miért erősödne megint az euró, azon túlmenően, hogy elrugaszkodhat a 200 napos mozgóátlagtól? A pénteki munkanélküliségi adatok törést sugallanak az amerikai munkaerőpiacon. Ez pedig lefoghatja a Fed kezét a további emelések tekintetében.

Különben ha már Amerika meg piacok, akkor itt is komoly változások voltak az elmúlt időben. S a változások alapvetően pozitívak. Az S&P500 és a BUX esetében az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a várható eredmény. Ezek most mintha már stagnálnának egy picit. A DAX esetében viszont enyhe csökkenést láthattunk, s abból alakult ki egy oldalazás mostanában. Lehet az alábbi konszenzusos változásokat az alábbi grafikonokon tanulmányozni!

Forrás: Bloomberg, Erste

Forrás: Bloomberg, Erste

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás