A helyzet fokozódik

2023.09.06. 11:32 • Erste Kommentár

Megint rossz hír jött, most Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnerétől. Németországban júliusban 10,5 százalékkal csökkent a gépipari rendelésállomány év per év alapon. Ez jó okot ad az újabb félelemre a holnap napvilágot látó júliusi magyar ipari termelés kapcsán. A várakozás 6,4 százalékos csökkenés a júniusi 6,1 százalékos visszaesés után, de nem lenne meglepő, ha ennél rosszabb lenne az érték.

Forrás: Bloomberg

Így most a kiskutya húzta a gazdit.

Forrás: Bloomberg, Erste

Pedig az 1,75 milliárd euró kötvénykibocsátás a háromszoros túljegyzéssel és az 5,52 százalékos hozam viszonylag jónak tekinthető a 10 éves kötvények tekintetében. (cirka 290 bázispont a német 10 éves állampapír fölött) Ez azt mutatja, hogy a nemzetközi pénzügyi bizalom továbbra is megvan Magyarország iránt. Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ez az összeg kísértetiesen közel van a reptér vásárlására fordítandó mintegy 2 milliárd euróhoz. Sőt, az ÁKK vezetője szerint idén már nem kell, s jövőre is kérdéses, hogy kell e devizában denominált kötvényt kibocsátani.

Az meg már csak a hab a tortán, hogy a részvénypiac továbbra is jól viselkedik, miközben a nemzetközi piacokon azért alapvetően romló hangulatot láttunk az utóbbi időben. Vagyis alapvetően csak a forintban látunk turbulenciát, ami azért picit fura.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás