Az EU felveszi a kesztyűt a kínai elektromos autókkal szemben

2023.09.14. 08:53 • Erste Reggeli

Ursula von der Leyen tegnapi brüsszeli felszólalásában versenyhatósági vizsgálatot helyezett kilátásba a kínai elektromos autókkal szemben, mivel azokat a kínai állam támogatása miatt tudják alacsony áron értékesíteni Európában.

A vizsgálat hatására például büntetővámokat vagy kvótákat is kivethetnek a kínai autókra, de az európai támogatási rendszer felülvizsgálata is elképzelhető. Az európai belső piac védelme alapvetően kedvező hír az európai autógyártók számára. A vizsgálat várhatóan 9 hónapig fog tartani. Kiszivárgott hírek szerint a büntetővám 27,5% körül lehet, ekkora mértékű vámot vetett ki korábban az USA is a kínai elektromos autókra.

A lépés várhatóan rontani fogja az EU és Kína kapcsolatát, de Kína sem fogja szó nélkül hagyni a lépést. Az ázsiai ország már kritizálta is az Európai Bizottság vizsgálódását. "Kína új energia hajtású járműveinek exportja nem a hatalmas állami támogatások, hanem az erős belföldi piaci versenyből fakadó, rendkívül versenyképes kínai ipari beszállítói lánc miatt erősödik" – szögezte le Cui Dongshu, a Kínai Személyautó Szövetség főtitkára.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás