Nehézkes kilábalás állhat előttünk

2023.09.19. 15:18 • Erste Market Sztori

Az USA gazdasága eddig ellenálló maradt a szigorú kamatkondíciókkal szemben, az infláció a várt ütemben csökken, a munkapiac még mindig meglehetősen feszes. Az Eurózónában a gyenge konjunktúra-kilátások ellenére van esély szeptemberben további szigorításra a magasan beragadó maginfláció miatt.

Itthon az idei évben a várakozásoknál gyengébbre sikerült első félévet követően elkerülhetetlennek tűnik a gazdasági recesszió. Amennyiben a meginduló kilábalás a várt ütemben folytatódik, akkor jövőre a növekedés a 3 százalékot is meghaladhatja. A hazai dezinflációs folyamatok nagyjából a korábbi prognózisok szerint alakulnak az év második felében is. Igazán izgalmasnak a jövő év tavasza tűnik: ott dőlhet el, hogy milyen mértékű szigor fenntartása lehet szükséges az MNB részéről.

A májustól várhatóan szeptember végéig tartó kamatnormalizáció után a hazai monetáris politika új szakaszba, adatvezérelt
üzemmódba lép, és egyszerűsödhet az eszköztár. A beérkező adatok tükrében változhat az eddigi kamatcsökkentési ütem is. Az energiaárak normalizációja és az év egészét tekintve is mérsékelt alakulása, valamint a hazai gazdaság alkalmazkodása elhozta a várva várt javulást a külső egyensúly terén, melynek eredményeként júniusban rekordmagas áruegyenleget regisztráltak. Az ébredő belső kereslet importigényét várakozásunk szerint ellensúlyozza majd a kiépülő kapacitásbővítések exportnövelő hatása.

Az árfolyam volatilitása némiképp csökkent az elmúlt időszakban, melyhez a szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódása és az alapvetően pozitív nemzetközi hangulat is hozzájárult. Az előttünk álló időszakban a kamatdifferencia csökkenése a magyar deviza leértékelődése irányába hat, ugyanakkor a külkereskedelmi többlet érdemi támaszt nyújthat. Meghatározó lesz továbbra is az energiaárak, az uniós pénzek sorsának, valamint a szomszédban zajló háborús konfliktus alakulása.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás