Van egy kis gond

2023.09.21. 12:54 • Erste Kommentár

A tegnapi Fed döntés a vártnak megfelelő volt. S valljuk, meg hogy a „héja” beszédre is számítottunk. Mégis meglepődtek a piacok egy picit. Ugyanakkor a Fed kamat határidős termékekkel kereskedő befektetők abszolút nem lepődtek meg. Tegnap a döntés előtt, s ma a döntés után is 30 százalékos valószínűséget áraznak a novemberi kamatdöntésre, s továbbra is jövő szeptemberben várják az első kamatcsökkentést. Amúgy két vágást áraznak jövőre. Szóval olyan nagy dolog nem történt.

Vagy mégis? Miközben Powell azt mondta, hogy a puha landolás nem alap forgatókönyv, s azt is mondta, hogy továbbra is nagyon erős a gazdaság, és van mit még tenniük. A kötvénypiaci kereskedők ebből inkább azt szűrtek le, hogy a gazdaság rendben van. Így a hosszú hozamok tovább emelkedtek.

Forrás: Bloomberg, Erste

Ez ugyan nem jó, de azért nem lenne olyan nagy baj. De! A helyzet az, hogy ezzel egy korszak véget ért. A hosszú, 10 éves amerikai állampapír hozam 16 éves csúcsra, a 2008-2009-es válság előtti szintre ért. Vagyis visszatértünk a régi világba.

A hosszú hozam ahelyett, hogy csökkent volna a szigorúbb hangnemre, inkább arra reagált, hogy a gazdaság erősebb a korábban gondoltnál, azaz inkább emelkedett. Ráadásul technicista szemmel egy fontos szintet tört át. S ilyen áttöréseknél további emelkedések szoktak jönni. Az emelkedő hozam pedig nem csak csökkenő kötvényárat, de kevésbé értékes részvényeket is jelent, „ceteris paribus”. Például az elmúlt egy-két nap hozamemelkedése 15 bázispont volt a most 4,45 százalékon álló 10 éves hozam esetében. Ez pedig mintegy 1,6 százalékkal értékeli le a részvénypiacot. ( (4,3+5,2)/(4,45+5,2)-1  = (korábbi 10 éves hozam + kockázati prémium)/mostani 10 éves hozam + kockázati prémium)-1 ) Ha pedig netán tovább emelkedne, az további negatív hatásokat hozna.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás