Növekvő félelem

2023.09.28. 12:34 • Erste Kommentár

Miközben borzasztó hírek érkeznek Kínából – értjük ez alatt az Evergrande vezérének letartóztatását, s a Country Garden nem fizetését – a félelem is egyre inkább növekszik az amerikai piacokon, amelynek számos jelét láthatjuk. De mielőtt erről beszélünk, fontos megegyezni, hogy ezen két cég jelentősége tőzsdei szempontból már nem számottevő, hiszen az előbbi piaci kapitalizációja már korábban 8 millió dollár alá csökkent, míg az utóbbi a korábbi 30 milliárd dollár környékéről mostanra 3 milliárd dollár környékén áll. Szóval a pénzégetés már megtörtént. A kérdés az, hogy még milyen meglepetés jöhet a kínai kondérból. Sajnos ezzel kapcsolatban nem vagyunk optimisták. Egy kereskedelmi háborút követő nagy ingatlanpiaci összeomlást láttunk már Ázsiában, aminek csúfos, mintegy 30 évig tartó stagnálás lett a következménye. Igaz, a japán embereket nem lehetett szinte semmivel sem meggyőzni, hogy költekezzenek, miközben a japán miniatürizálási gazdasági csoda véget ért. S az ingatlanpiac összeomlását követően folyamatos volt a defláció és a gazdasági növekedés is, a 4-12 százalékos tartományból jóval a G7-ek növekedési rátája alá esett. Most valami nagyon hasonló készülődik Kínában. Itt is volt egy csoda, ami itt is egy tényezőre, az olcsó munkaerőre és a kínai gazdaság gyors alkalmazkodására épült. Viszont úgy tűnik, hogy ennek vége. Az ingatlanpiaci ralinak is vége. Az infláció is nagyon alacsony, s néha betekint a negatív tartományba. Ugyanakkor van egy különbség. A japán ingatlanpiaci összeomlás óta 2009-ben volt egy amerikai is, amelyre egy sokkal bátrabb monetáris oldali fellépéssel sikerült jó választ adni. Ez elvileg megtehető Kínában is. Kérdés, hogy a lakosság hogyan reagál majd erre. Úgy, mint Japánban, vagy úgy, mint az Egyesült Államokban? Ne feledjük, hogy 2009 óta az USA-ban is visszaszorult a „carpe diem”, s inkább a megtakarítás került előtérbe, ami alacsony inflációt eredményezett, több mint 10 éven keresztül. Szóval van mitől félnünk a Fed szigorúságán túlmenően is.

S ez látszik egyre inkább a piacokon is.

Kezdjük a DAX-szal, amelynek erős a kínai kitettsége, s amely nem olyan rég elhagyta a hathónapos sávot lefelé, s néhány napja a 200 napos mozgóátlagnak is búcsút intett. Pedig az elmúlt hat hónapban többször is új csúcsot ünnepelhettünk, amelyekből aztán nem jött folytatás.

Forrás: Bloomberg, Erste

S akkor térjünk rá a félelemre. Azon túlmenően, hogy az S&P500 elég határozottan dél felé vette az irányt az augusztusi lokális csúcsot követően, számos jel mutatja az aggodalom növekedését.

Vegyük előszőr a VIX indexet. Ugyan nem magas az érték, de elkezdett a korábbi, alacsonyabbnak mondható szintekről felfelé kúszni. Az S&P500 fordított értéke pedig szépen korrigál vele.

Forrás: Bloomberg, Erste

Ha az eladási és vételi opciók arányát nézzük, akkor azok is elkezdtek növekedni. Míg korábban inkább a vételi opciók voltak túlsúlyban – dupla annyi, mint eladási –, azaz a piaci szereplők inkább az emelkedésre játszottak, most inkább a bunkerbe kezdtek vonulni az eladási opciók vételével, azaz a pozícióik fedezésével az esetleges eséssel szemben. Itt is tetten érhető a korreláció a put/call arányszám és az S&P500 index fordított értéke között.

Forrás: Bloomberg, Erste

S akkor vegyük az új csúcsok és új mélypontok különbségét. Augusztus eleje óta egyre több az új mélypontot ütő részvény, az új csúcsokhoz képest, azaz a különbözet csökkenő trendben van, akárcsak az S&P500 index.

Forrás: Bloomberg, Erste

Szóval miközben a jövő és az azt követő évekre mind az amerikai, mind a német tőzsdei cégek esetében 10 százalék körüli eredménybővülést várnak az elemzők, addig a befektetők inkább a kockázatokra koncentrálnak. Ezek pedig vannak szép számmal. Ilyen a kínai csoda vége, vagy a Fed esetleges túlzó szigora, s az e miatt vagy akár e nélkül is bekövetkező gazdasági visszaesés. Egy szó, mint száz, a kockázati prémium magas, s még növekszik is, ami nem kedvez a börzéknek. Ezen kockázatok remélhető csökkenése jó pár hónapos (vagy fél, vagy éves…?) távon viszont újra bikapiacot hozhat, de egyelőre az aktuális házi feladatra kell koncentrálnunk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás