Miért lesz újra háromszámjegyű kőolajár?

2023.09.28. 12:26 • Erste Market Sztori

Az indokok a következők:

  • A marginális olajár meghatározója 2010 és 2014 között az OPEC volt, később viszont ezt a szerepet átvették az amerikai palaolaj termelő cégek. Most ezt ismét az OPEC, vagy egyre inkább az OPEC+ (OPEC + Oroszország, Kazahsztán és Azerbajdzsán) veheti át. Mind Oroszország, mind Szaúd-Arábia – a két legnagyobb termelő és legbefolyásosabb szereplő az OPEC+-ban - magas kőolaj árat szeretne. Az előbbi költséges háborút vív, az utóbbinak forrásokra van szüksége gazdaságának átalakításához.

  • Úgy tűnik, hogy valahol napi 13-14 millió hordónál az USA termelése eléri a csúcsát. Idén 12,6-12,7 millió hordó/nap a várható USA termelés, jövőre 13,1-et becsül az EIA (Amerikai Energia Hivatal). Viszont sajnos nincs további tartalék rövidtávon – ennek részben geológiai, részben pénzügyi okai vannak. A geológiai ok, hogy elfogytak a legjobb (Tier-1) készletek, ahonnan olcsón és nagy volument lehet nyersolajat bányászni. A pénzügyi ok pedig az, hogy a költségek nőttek, a cégek esetében a befektetők pedig nem támogatják a gyors termelés felfutást. Ők inkább hozamot szeretnének kapni osztalék vagy részvényvisszavásárlás formájában, ami azt jelenti, hogy a szabad megtermelt pénz egy része mehet csak új beruházásokra. Vagyis valahol a termelési csúcs közelében vagyunk már, az árjelzés ellenére nem lesz felfutás a palaolaj termelésben.

  • Ez azt is jelenti, hogy az OPEC+ (Szaúd-Arábia + Oroszország) befolyása nő, oda jutunk, mint 2010 és 2014 között, amikor stabil 100+ dollár volt az olajár. Igaz akkor jóval gyengébb volt a dollár, a DXY (Bloomberg dollár index) 80 volt átlagban, most 106.

  • Rövidtávon a globális nyersolaj és termékkészletek csökkenek, de van egy pont, ahol ezt már nem lehet tovább a tartalékokat felhasználni. Gyakorlatilag ezen a szinten vagyunk. Cushingban (a legnagyobb tárolási központ az USA-ban) a működési minimumhoz közeledik a betárolt olaj mennyisége. Ez azt jelenti, hogy az olajtárolással foglalkozó vállalkozások is vásárolni fognak, ami ad egy nagy nyomást az áraknak.

  • Erős lett az áremelkedésre irányuló spekuláció. A múlt héten rekord volumen volt az opciós kőolaj és termék piacon. Szerintem lassulni fog a készletek csökkenése, ezzel együtt nagyobb felfelé mutató árnyomás lesz. Sajnos itt nem 100, de inkább 120 dolláros olajár lehet hamarosan.


Brent típusú kőolaj ára 2007-től 2022-ig (USD/bbl) - a piros karika a stabil és magas áridőszakot mutatja
Forrás: Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás