Esnek a kötvények…

2023.09.29. 14:10 • Erste Kommentár

Esnek a kötvények, emelkednek a hozamok. Ettől visszhangos most minden. A minap mi is írtunk róla, hogy visszatértünk a régi világba. Ezen írásaink itt és itt olvashatók.

Ennek kapcsán érdemes egy picit megnézni, hogy mi történt az USA-ban és mi történt itthon.

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint a fenti ábra mutatja, az elmúlt cirka két évben az amerikai 10 éves hozam és az S&P500 index (fordított skála) „inverze” erősen korrelált egymással. Majd áprilisban, a márciusi mini bankválság után elvált egymástól. Azt gondolhatnánk, hogy ez az elemzői profitvárakozások emelkedésének volt köszönhető, de, nem!

Forrás: Bloomberg, Erste

Igazándiból csak az eredményvárakozások csökkenése állt meg, amit augusztustól mostanáig az eredményvárakozások emelkedése követett. Mindez valószínűleg a hagyományos előrejelzési lassúságnak köszönhető. Ugyanis a mesterséges intelligencia (MI) boom pont a tavasz folyamán indult meg (lásd Nvidia). Minden bizonnyal ennek köszönhető az S&P500 leválása a hosszú hozamok mozgásáról.

Viszont az elmúlt hónapokban újra létrejött a korreláció.

Forrás: Bloomberg, Erste

S mintha az eredményvárakozások emelkedése is megállt volna. Vagyis a hozamok mozgása – nagy valószínűséggel – újra visszanyerte erejét a részvénypiacok fölött. Az amerikai 10 éves hozam mintha korrekcióra készülne. Ha ez bekövetkezik, az pozitív lehet a részvénypiacra nézve is, de lehet, hogy csak átmenetinek fog bizonyulni, s csak rövidtávon valósul meg.

Hasonló dolgokat láthatunk itthon is, annak ellenére is, hogy itthon kevésbé relevánsak ezek a megfigyelések, mert egyes részvényekhez köthető események (lásd OTP), sokszor erőteljesebb hatást fejtenek ki, mint az imént vázolt folyamatok. Mindenesetre érdekes, hogy itthon is megfigyelhető volt egy hasonló periódus, mint amit a tengerentúlon láthattunk.

Forrás: Bloomberg, Erste

Forrás: Bloomberg, Erste

Az egyedi vállalati hírek mellett ezért érdemes továbbra is a hozamkörnyezet változásait is figyelnünk. Az esteleges további, középtávú hozamemelkedések valószínűleg nem fognak a részvénypiacoknak kedvezni.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás