Megemeltük OTP célárunkat

2023.10.06. 10:00 • Erste Reggeli

13.000 forintról 15.300 forintra emeljük az OTP részvények célárfolyamát és fenntartjuk felhalmozási ajánlásunkat. A magasabb értékeltség elsősorban az eredménynövekedés és az emelkedő osztalékvárakozások eredménye. Az értékelési szorzók (1 alatti P/B mutató és 4-5 közötti P/E mutató) továbbra is vonzóak és alátámasztják a pozitív ajánlásunkat.

Az OTP árfolyama a közelmúltban megszenvedte a bankszektor adójáról szóló kormányzati vitát. A kezdeti elképzelés után a kormánytisztviselők és a magyar bankok közötti vita abba az irányba terelődött, hogy miként lehetne fellendíteni a hitelezést a gazdaság fellendülése érdekében, és a hírek szerint mindkét fél megállapodott a jelzáloghitelek és egyes vállalati hitelek (működő tőke) kamatplafonjában. Míg a magyar bankok ezzel a növekedést elősegítő megoldással valószínűleg elkerülték a magasabb adózást, más országok olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek az elkövetkező években hátrányosan érintik az OTP helyi bevételeit – ilyen például a banki eszközökre kivetett extra adó Szlovéniában és a lakáshitelek kamatplafonja Szerbiában.

Az OTP 2023. első félévi eredménye kiváló volt, a korrigált ROE megközelítette a 30%-ot, és pozitív egyszeri hatások miatt meghaladta a számviteli ROE-t. Míg Magyarországon a nettó kamatmarzs megszenvedte a rendkívül magas kamatkörnyezetet, addig a közelmúltbeli kamatcsökkentések várhatóan támogatni fogják a kamatmarzs és a kamatjövedelem alakulását a hazai piacon.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás