Megütötte a piacokat a Hamász

2023.10.09. 11:57 • Erste Kommentár

Derült égből villámcsapásként érkezett a Hamász Izraelt érintő támadása szombaton. Egy pillanatig bénultan figyelte maga Izrael és a világ is, hogy mi történik, majd lendületbe jött a hadsereg és a nemzetközi politika is. Nagy a valószínűsége, hogy az izraeli hadsereg belátható időn belül felszámolja a támadást és a Hamászt is, s ennek keretében bevonul a Gázai övezetbe. A piaci félelmek elsősorban arról szólnak, hogy esteleg beszáll e más is az egyelőre lokális háborúba. Az általános nézet az, hogy esetlegesen Iránnal eszkalálódhat a helyzet, de ennek is pici a valószínűsége. Ez látszik a piaci mozgásokon is.

Forrás: Bloomberg, Erste

Ugyan a 125 részvényt tartalmazó tel-avivi index, a TA-125 nagyot esett tegnap, de ma már konszolidálódni látszik. Az árfolyam kicsivel a technikai ellenállásnak számító 1.680 pont fölött állt meg. Vagyis jöhetnek még enyhe meglepetések, de azok valószínűleg már nem lesznek jelentősek.

Ennek megfelelően viselkednek az európai részvények is. Moderált csökkenést láthatunk, azok után, hogy Ázsiában vegyesen fejezték be a napot a piacok. Ugyanakkor a légitársaságokat 3-4 százalékos eséssel „büntetik”, de az emelkedő olajárak miatt pl. az autógyártókat sem kímélik.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a piacok – ahogy várható volt – gyorsan beárazták a helyzetet. Ha nem lesz számottevő eszkaláció, akkor pedig valószínűleg nem látunk majd további csökkenést, legalábbis e miatt. Visszatérhetünk majd a hozamemelkedéstől való félelemhez.

Apropó, legalább ez nem borzolja ma a kedélyeket. Ugyan az amerikai 10 éves hozam újra 4,8 százalék fölé kúszott egy hajszállal, de ma nem mozdul, mert nincs kereskedés az állampapírokban. Ugyanis Kolumbusz napja van. Viszont a részvényekben zavartalanul folyik majd a kereskedés.

S még valami. Miközben az újabb háború megütötte a régiós devizákat is –legalábbis és valószínűleg átmenetileg – jött itthon megint egy jó külkereskedelmi adat. Augusztusban is méretes, 708 millió euró többlettel zárt a külkereskedelem a várt 40 millió plusszal szemben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás