A kötvények hozamemelkedése segítheti a Fed célját

2023.10.10. 09:18 • Erste Reggeli

Két Fed jegybankár is arról beszélt tegnap, hogy a nagyon magasra emelkedő kötvényhozam következtében akár meg is szűnhet a további kamatemelések szükségessége.

Philip Jefferson Fed-alelnök szerint fontos felismerni a magas hozamok által okozott szigorúbb pénzügyi feltételeket, ami lassítja a gazdaságot. Jefferson ezzel lényegében tovább vitte kollégájának, a dallasi Fed tagbank elnökének gondolatmenetét. Lorie Logan szerint a kockázati prémium megemelkedése valós hatással bírhat a gazdaság lassítását illetően, amelynek következtében a Fed kamatemelésének szükségessége csökkenhet.

Az viszont kérdéses lehet, hogy a kamatok emelkedése a Fed által belengetett magasabb kamatpálya vagy valóban a kockázati prémiumok megnövekedésének az eredménye-e. Yelena Shulyatyeva, a BNP Paribas közgazdásza szerint a piacok elvégzik a Fed helyett a „piszkos munkát”, melynek következtében több tisztviselő szerint is megfelelő lehet óvatosabban megközelíteni egy esetleges további kamatemelést.

A részvénypiac örült a jegybankárok kevésbé szigorú kijelentéseknek, az S&P 500 0,6 százalékos, a Nasdaq 100 pedig 0,5 százalékos pluszban zárta a tegnapi kereskedést. A kötvénypiacon nem volt kereskedés Kolombusz Nap miatt, de a határidős kötvénypiacon csökkentek a hozamok.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás