Most ellentmondtak egymásnak a Fed tisztviselői

2023.10.11. 09:23 • Erste Reggeli

Tegnap is aktívak voltak a Fed képviselői nyilatkozataikkal, azonban most nem volt egyhangú a megszólalások iránya.

Mary Daly San Francisco-i Fed-vezér először is a neutrális szintről elmélkedett, amely szerinte nem a pandémia előtti 0-1 százalék közötti tartományban lesz valahol, hanem sokkal inkább 2,5-3 százalék között, majd hozzátette, hogy a jelenlegi 5 százalék feletti kamatszint sem lesz az „új normális”. Aztán csatlakozott a korábban megszólaló kollégáihoz, akik szerint a megemelkedett kötvényhozam segíti a Fed munkáját, így elképzelhető, hogy nem lesz szükség további szigorításra.

Neel Kashkari, a Fed minneapolis-i tagbankjának elnöke máshogyan látja a hozamemelkedésre való reagálást. Szerinte meg kell győződni arról, hogy a hozamok nem azért emelkedtek a Fed szeptemberi ülése óta, mert a piac azt várja a jegybanktól, hogy szigorítani fog. Annak azonban nem zárta ki a hatását, hogy a magasabb kötvényhozamok segíthetik a Fed munkáját az infláció letörésében. Kashkari szerint, ha a hozamok csak a Fed-del kapcsolatos várakozások miatt emelkedtek, akkor igenis „be kell teljesíteni a várakozásokat” és szükség esetén szigorítani kell a kamatkondíciókon. A tisztviselő még elmondta, hogy őt jobban érdekli a beérkező inflációs és munkaerőpiaci adatközlés a döntésének meghozatalában.

Kedden 15 bázisponttal, 4,8 százalékról 4,65 százalékra csökkent a 10 éves amerikai kötvényhozam. A kamatemelésre is jóval kisebb esélyt lát a piac, mint a múlt hét végén, akkor körülbelül 30 százalékra árazták, hogy november elsején 25 bázisponttal szigorít a Fed. Ma reggel ugyanennek alig 14 százalékot tulajdonít a piac, de a decemberi üléssel együtt is mindössze 18 százalék esélyt áraznak arra, hogy idén lesz további kamatemelés.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás