Rángatják a gáz árát

2023.10.13. 10:04 • Erste Kommentár

A múlt pénteki 36 euró/MWh szintről 53 euróra ugrott a jövő havi leszállítású európai gáz árfolyama. Ez 45%-os emelkedés egy hét leforgása alatt, míg a kőolajpiacon 10% alatt maradt az árfolyam kilengése, és mostanra nagyrészt az is korrigálódott. Az izraeli konfliktusra sokkal érzékenyebben reagált a gáz, mint más termékek, annak ellenére is, hogy az európai gáztározók töltöttsége 97%, ami gyakorlatilag megegyezik a 10 éves csúccsal és 10 százalékponttal haladja meg az ilyenkor szokásos átlagot.

Forrás: Bloomberg

A gázpiac továbbra is feszült, így a Tamar mező leállításáról szóló bejelentés jelentős piaci hatásokat váltott ki, mivel ennek hatására 20%-kal csökkent az Izrael felől Egyiptomba érkező gáz mennyisége, ami visszavetheti az Európa felé irányuló egyiptomi LNG szállításokat is. A Tamar mező tavaly 10,3 milliárd köbméter gázt termelt ki, míg a még jelenleg is működő Leviathan ennél némileg többet, 11,4 milliárd köbmétert, és gyakorlatilag ez a két mező adja Izrael szinte teljes gázkitermelését.

De mekkora lehet ennek hatása Európára? A teljes izraeli termelésből néhány milliárd köbméter érkezhetett Egyiptomba. Ha ez egy az egyben tovább exportálásra kerülne Európába LNG formájában, az akkor sem lenne túl jelentős Európa évi 340-350 milliárd köbméternyi gázigényéhez képest. Becslésünk szerint nagyjából a piac 2%-áról beszélhetünk éves szinten. A jelenlegi konfliktus és termeléskiesés pedig remélhetőleg ennél jóval rövidebb idő alatt megoldódik.

Egy szó, mint száz, az európai gázellátás csak áttételesen érintett, ráadásul arányait tekintve nem is nagy a kiesés mértéke. Így az európai gázárak megugrása átmeneti és túlzó lehet egy nagyon feszült piaci környezetben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás