Izraelbe repül Biden

2023.10.17. 09:27 • Erste Reggeli

A Közel-Keletre repül holnap Joe Biden, hogy ott először Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, majd Jordániában több régiós vezetővel tárgyaljon a kialakult geopolitikai helyzetről. Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere már napok óta járja az övezetet és próbálja enyhíteni a kialakult feszültséget. Nyilatkozata szerint Biden elnök Izrael, a térség és a világ számára is kritikus pillanatban érkezik.

Blinken elmondása szerint Izrael egy olyan tervet dolgozna ki az USA-val közösen, ami lehetővé tenné, hogy a különböző humanitárius szervezetek és nemzetek segélye eljusson a gázai civilekhez. Emellett biztonságos civil zónák létrehozásáról is egyeztetni fognak. Netanjahuval a tervezett gázai hadművelet előtt egyeztet majd Joe Biden.

Az izraeli tárgyalások után Jordániába repül az amerikai elnök, ahol „szintén súlyos humanitárius szükségletekkel” foglalkozik majd, és tisztázza, hogy nem a Hamász képviseli a palesztinok önrendelkezési jogát – derül ki Joe Biden X-en (korábban Twitter) megjelent bejegyzéséből. Jordániában Biden találkozni fog II. Abdullah királlyal, Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, és a Palesztin Autonómia Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal is.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás