A MOL megállapodást kötött a magyar állammal a bányajáradék csökkentéséről és a hazai szénhidrogén termelés fenntartásáról

2023.10.18. 08:42 • Erste Reggeli

A MOL megállapodást kötött a magyar állammal, hogy a cég 2023-ban és 2024-ban fenntart egy előre meghatározott, minimális szénhidrogén termelési szintet Magyarországon. Cserébe az állam 2023. szeptember 1-étől visszamenőleg csökkenti a bányajáradék mértékét. Ez a MOL számára mintegy 400-450 millió dollárral kisebb bányajáradék fizetési kötelezettséget jelent a 2023. szeptember 1. és 2024. december 31. közti időszakban.

Véleményünk: A hír kedvező a MOL-ra nézve, bár a vállalat már jelezte a kommunikációjában, hogy egy ilyen megállapodás készül. A magyar állam túladóztatja a MOL-t, a cég idén várhatóan 1,5 milliárd dollár különadót és járulékot fizet be a magyar költségvetésbe. Ennek közel harmada lehet a hazai bányajáradék, ami 50% feletti szemben a korábbi 18-20%-os mértékkel. Ez a magas bányajáradék nem ösztönzi a MOL-t, hogy beruházzon a hazai szénhidrogén termelésbe. A hazai olaj- és gáz termelés a 10%-os természetes csökkenési ráta irányába mozdult a beruházások hiánya miatt. A megállapodás célja, hogy ez a trend megtörjön, és növekedjen az ország önellátása.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás