A Fed elnöke beszélt a monetáris kilátásokról

2023.10.20. 09:50 • Erste Reggeli

Tegnap maga Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke nyilatkozott a monetáris politika jelenlegi helyzetéről és kilátásairól az Economic Club of New York rendezvényén. Powell tulajdonképpen előrejelezte, hogy november elsején jó eséllyel tartani fogják a jelenlegi 5,25-5,5 százalékos kamatsávot, amellyel megerősítette kollégáinak eddigi kijelentéseit.

Powell is megemlítette a magasra emelkedett kötvényhozamokat, amelyek segítik a Fed munkáját és akár csökkenthetik is a további szigorítás szükségességét. „Azt figyelembe véve, hogy milyen magasra emeltünk, valamint a jelenlegi piaci kockázatokat és bizonytalanságokat, a monetáris tanács óvatosan fogja meghozni döntéseit” – mondta Powell.

A makrogazdasági adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy kedvező mérések voltak az utóbbi hónapokban, azonban a Fed tisztviselőinek hosszabb távú bizonyíték kell ahhoz, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy további szigorítás nélkül is elérik céljukat. Majd hozzátette, hogy a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez jó eséllyel egy átlagosnál lassabb növekedési és lazuló munkaerőpiacra lehet szükség.

Austan Golsbee, a chicagói Fed elnöke is nyilatkozott egy wisconsini eseményen, ahol elmondta, hogy bízik benne, hogy az amerikai gazdaság a magasra emelt kamatszint ellenére elkerüli a recessziót. „Jól tudjuk, hogy az infláció mértékének 5 százalékpontos csökkenéséhez historikusan recesszióra volt szükség” – mondta Golsbee, majd hozzátette, hogy egyelőre Amerikában még nem jött el ez a recesszió, és reméli, hogy nem is fog. A monetáris politikát tekintve elégedett az eddig elért eredményekkel, azonban fontosnak tartja az óvatosságot, főleg az ingatlanpiaci árnövekedést emelte ki.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás