Hát ez nem néz ki jól!

2023.10.20. 12:26 • Erste Kommentár

A ma reggeli kereskedésben elesett a DAX indexben a 15.000 pontos szint, ami nem csak lélektani határ, de technikai szint is. Pedig ha kitartott volna, akkor lett volna esély egy dupla fenék formációra, amiből év végéig jöhetett volna egy olyan emelkedés, ami a korábbi csúcsok közelébe repíthette volna az indexet. De nem ez történt. Így a mai törésnek nagyobb a jelentősége, mint gondolnánk. Azt sugallja, hogy folytatódik a lefelé menő trend.

A DAX index

Forrás: Bloomberg, Erste

Pedig a hozamok nem mentek új lokális csúcsra a németeknél, nem úgy, mint az USA-ban. A jó hír, hogy itthon sem. S még valami. A tegnap megjelent statisztika szerint a Bank Term Funding Program keretében nem növekedett az igénybevétel. Azaz ez a hitelállomány maradt 108,8 milliárd dolláron, ami azt sugallja, hogy az emelkedő hozamok ellenére sem látják úgy a bankok, hogy veszélyben lennének.

Német 10-éves hozam

Forrás: Bloomberg, Erste

Magyar 10-éves hozam

Forrás: Bloomberg, Erste

Viszont az új autó értékesítések az elmúlt egy év legalacsonyabb növekedését produkálták az EU-ban szeptemberben. Most csak 9,2 százalék lett a bővülés, amiben nyilván szerepet játszik az elektromos autók vásárlására vonatkozó kedvezmények szűkülése is. Például a Tesla – mint az egyetlen tisztán elektromosautó-gyártó a statisztikában – 9,8 százalékos csökkenést szenvedett el az EU-ban. Ha pedig Svájcot, Norvégiát, az Egyesült Királyságot, Izlandot és Liechtensteint is figyelembe vesszük, akkor már 19,2 százalékos visszaesést látunk év per év alapon a Tesla esetében. Mindez pedig már a norvég gépkocsivásárlások összeomlásának tudható be. Ugyanis szeptemberben 29,4 százalékkal esett vissza Norvégiában az új gépkocsik értékesítése, ezen belül az elektromos autó eladások 20,9 százalékkal csökkentek. S mivel a Tesla Y vezeti a listákat, ezért a Tesla érezte meg a legjobban a norvég piac gyengülését, ahol mostanra szinte minden új elektromos autó vásárlására vonatkozó kedvezményt kivezetettek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás