Az MNB volt?

2023.10.25. 11:35 • Erste Kommentár

A forint az elmúlt időszak erősödését követően tegnap elkezdett korrigálni. Gondolhatnánk azt, hogy a tegnapi kamatdöntésnek tudható be ez a gyengélkedés, de valójában azt csinálta, ami a nagykönyvben meg van írva. Az EURHUF kereszt lejött a 200 napos mozgóátlagig, s onnan fordult. Ráadásul az MNB döntés előtt! Ugyanis az elmúlt napok erősödése alapvetően az uniós pénzek kiszabadítása körüli örömnek volt köszönhető szerintünk. S igen, a várakozásoknál 25 bázisponttal nagyobb tegnapi csökkentés sem kedvezett a forint árfolyamának, de ez inkább csak megerősítette a folyamatokat.

EURHUF árfolyam

Forrás: Bloomberg

Az uniós pénzek kiszabadítása továbbra is napirenden van. Ezzel kapcsolatban az elkövetkező hetekben várunk híreket, s az eddigi nyilatkozatok eléggé pozitívak mind a két oldalon. Ezért a mostani mozgás inkább csak korrekció lehet, ami talán a 20 és a 30 napos mozgóátlagokig, azaz 386 forint környékéig tarthat. Onnan jöhet egy újabb erősödési hullám, ami akár a 200 napos mozgóátlag áttörését is hozhatja. Persze ha negatív hírek érkeznének, aminek kisebb valószínűséget adunk, akkor viszont maradhat az új irány, s magasabb szinten stabilizálódhat az EURHUF árfolyam, valószínűleg a 20-30 napos mozgóátlagok fölött.

Még valami! Ha az EURHUF árfolyamot vizsgáljuk régiós összehasonlításban az augusztus 29-i kamatdöntést követően meghirdetett szigorúbb monetáris politika fényében, akkor azt láthatjuk, hogy a forint relatíve felülteljesítő volt a régiós devizákhoz képest.

A forint és a régiós devizák árfolyama az euróhoz képest augusztus 29. óta

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás