Durván visszaesett az olajipari óriások nyeresége

2023.10.27. 15:29 • Erste Uzsonna

Az Egyesült Államok két legnagyobb olajvállalata ma tőzsdenyitás előtt tette közzé negyedéves jelentését. Éves összevetésben mindkét cég esetén jelentősen visszaestek az eredmények, mivel az olajárak mérséklődtek a tavalyi évhez képes, a költségek viszont megemelkedtek.

Az Exxon 90,8 milliárd dollár bevételt termelt, ami elmarad a várt 94,4 milliárdtól. A nyereség a tavalyi évhez képest lefeleződött, a 2,27 dolláros részvényenkénti profit alulmúlja a 2,36 dolláros konszenzust is. A befektetők mégsem lehetnek csalódottak, a vállalat ugyanis 91 centről 96 centre emelte meg az osztalékot, és folytatja az idei évre tervezett 17,5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is.

A Chevron 51, 9 milliárd dolláros bevétel mellett 3,05 dollár egy részvényre jutó nyereséget termelt. A bevétel tekintetében enyhén felülmúlták a várakozásokat, ugyanis az elemzők csak 51,2 milliárd dollárra számítottak, a nyereség azonban negatív meglepetést okozott, ugyanis jelentősen elmaradt a 3,71 dolláros konszenzustól és az egy évvel ezelőtti 5,56 dollártól.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás