Vártnál jobb német adatok

2023.10.31. 08:45 • Erste Reggeli

A tegnap megjelent német makrogazdasági adatok pozitív meglepetést hoztak. Bár a harmadik negyedévben is csökkent a GDP, de kevésbé, mint azt várták. Negyedév/negyedév alapon 0,1% volt a csökkenés a várt 0,2%-os visszaesés helyett. Év/év alapon pedig csak 0,3%-ot esett vissza a német GDP munkanaphatással igazítva a várt 0,7%-kal szemben. Bár a részletes adatokat majd csak november 24-én fogják közzétenni, de valószínűsíthető, hogy az ipar, például a vegyipar gyenge teljesítménye okozta a gazdaság visszaesését, de a fogyasztás visszaesése is szerepet játszhatott benne.

Az októberi előzetes inflációs adat is kedvező meglepetést tartogatott. A harmonizált inflációs mutató a vártnál jobban csökkent, az előző havi 4,3%-ról 3,0%-ra mérséklődött, szemben a 3,3%-os elemzői konszenzussal. Ezzel 2021 júniusa óta a legalacsonyabb értékre csökkent az infláció. A szolgáltatóipart leszámítva minden szektorban tapasztalható volt az infláció mérséklődése.

Ma 11:00-kor teszik közzé az eurózónás inflációs adatot, ami várhatóan 4,3%-ról 3,1%-ra történő lassulást mutat majd. Ugyanekkor jelenik meg a harmadik negyedévre vonatkozó GDP első becslése is, a várakozások alapján a növekedés az előző negyedévi 0,5%-ról 0,2%-ra lassulhatott.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás