Emelte inflációs előrejelzését a BoJ

2023.10.31. 09:16 • Erste Reggeli

Ma tartotta idei hetedik és egyben utolsó előtti monetáris tanácskozását a Bank of Japan, amely nem változtatott a mínusz 0,1 százalékos alapkamatán. A BoJ lazított az eddig egy százalékos hozamgörbe sapkáján, azt most már csak egy „referencia pontnak” fogja tartani.

A jegybankárok hangsúlyozták, hogy a laza monetáris politikára továbbra is szükség van a jegybanki inflációs cél tartós eléréséhez. Annak ellenére, hogy a BoJ megemelte inflációs előrejelzését, az idei és a jövő évre is 2,8 százalékos maginflációt becsülnek, míg júliusban ez 2,5 százalék volt 2023-ra és 1,9 százalék 2024-re.

A jegybank nincs könnyű helyzetben, ugyanis egyik oldalról továbbra is fenn szeretnék tartani a monetáris stimulust, hogy felrázzák a japán gazdaságot az évtizedek óta tartó deflációból, másik oldalról pedig a fizetőeszköz jelentős mértékben gyengült, a hozamok pedig egyre magasabbra hágnak. A befektetők nem fogadták jól az ülés konklúzióit, a jen gyengülésnek indult, miután nem érkezett határozott üzenet az ultralaza monetáris politika elengedéséről.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás