Újabb összeolvadási hullám az amerikai olajszektorban. Kik lehetnek a további célpontok?

2023.10.31. 15:54 • Erste Research Blog
  • Az ExxonMobil október 11-i bejelentése alapján 59,5 milliárd dollárért felvásárolta a Pioneer Natural Resources nevű vállalatot egy 100%-ig részvénycsere ügylet keretében. Az ügylet 253 dollárra értékeli a Permian mező egyik legnagyobb termelő vállalatának részvényeit. Az ügylet után az ExxonMobil lesz a legnagyobb termelő a texasi Permian palaolajmezőn.

  • A Chevron október 22-én jelentette be, hogy felvásárolja a Hess nevű olajvállalatot 53 milliárd dollárért szintén teljes mértékben részvénycsere keretében. Az ügylet 171 dollárra értékeli a Hess részvényeit. Az ügyletet követően a Chevron lesz a Bakken palaolaj mező legnagyobb termelője Észak-Dakotában. Ami viszont még ígéretesebb a vállalat számára, hogy a Hess birtokolja a legnagyobb guyanai tengeri mező harmadát, ami hozzávetőlegesen 11 milliárd hordó bizonyított olajtartalékkal bír.

A két ügyletnek legalább két fontos befektetői hozadéka van:

  • A felvásárlási hullám alátámasztja, hogy az olaj és gázszektor alulértékelt, olcsóbb a Wall Streeten olajcéget és tartalékokat vásárolni, mint fúrni és kutatni. A szakértők szerint újra felerősödhet a századforduló nagy összeolvadási hulláma a szektorban (Chevron/Texaco, Exxon/Mobil, BP/Aramco, Conoco/Phillips).

  • További kisebb és közepes nagyságú tőzsdei cégek lehetnek célpontok. A befektetők több felvásárló céget említenek, többek között a ConocoPhillips, a Civitas Resources, az Occidental vagy a Coterra Energy lehetnek komoly felvásárlók, de az ExxonMobil is jelezte, hogy nem áll meg a Pioneer-nál. Az európai cégek, mint a BP, a TotalEnergies vagy Shell is megjelenhet újra az amerikai piacon, bár ennek kisebb az esélye. A célpontok azonban fontosabbak lehetnek befektetői szemmel.

A következő néhány részvény lehet a célkeresztben:

  • Devon Energy (DVN US) – Az oklahomai vállalat az összes amerikai palamezőn jelen van, de Permián mezőn lévő jelenléte a legerősebb. Jelenleg 30 milliárd dollár körüli az értéke. Az iparágban a ConocoPhillips fő célpontjának tekintik a céget.
  • Marathon Oil (MRO US) – Független termelő cég az Egyesült Államokban, ami főleg a texasi Eagle Ford mezőn és az észak-dakotai Bakken mezőn termel olajat és földgázt. A vállalatnak vannak érdekeltségei Egyenlítői Guinea-ban. 16,5 milliárd dollár a piaci kapitalizációja.
  • Diamondback Energy (FANG US) – A vállalat kizárólag a Permian mezőn kutat és termel kőolaj és földgázt, az egyik legjobb hatékonyságú magánvállalat. A piaci kapitalizációja 28,6 milliárd dollár jelenleg.
  • Chesapeake Energy (CHK US) – A pár év még csődközelben lévő vállalat az USA egyik legnagyobb földgázkitermelője, a Marcellus, az Eagle Ford és a Haynesville palamezőkön. A piaci értéke 11,5 milliárd dollár.
  • Southwestern Energy (SWN US) – A vállalat Texasban, illetve a Marcellus és Utica mezőkön kutat és termel elsősorban földgázt, de jelentős LNG üzlete is van. A cég értéke 7,8 milliárd dollár.
  • Permian Resources (PR US) – A társaság a nevében is eredően a Permian mezőn kutat és termel szénhidrogéneket. A vállalat értéke 8,2 milliárd dollár.
  • SM Energy (SM US) – A legkisebb cég Amerika-szerte foglalkozik olaj és gázkitermeléssel, főleg a Permian mezőn aktív. A vállalat értéke jelenleg 4,2 milliárd dollár.
Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás