Megnyugvás!?

2023.11.02. 12:49 • Erste Kommentár

Az elmúlt két napban azon túlmenően, hogy alapvetően jó eredményeket láthattunk számos vállalattól, megnyugvás jött az amerikai kötvénypiacon is.

Az amerikai hozamgörbe

Forrás: Erstemarket

Így például az amerikai 10 éves hozam újra 4,7 százalék közelébe süllyedt, ez pedig segíti a részvénypiacok emelkedését.

Amerikai 10 éves hozam

Forrás: Bloomberg

Ebben valamelyest segített a Fed is azzal, hogy már nem annyira héja a kommunikációjában. Ennek egyik oka lehet az is, hogy a harmadik negyedéves erős 4,9 százalékos negyedév per negyedév GDP bővülés után (éves 2,9 százalék) az elkövetkező negyedévekben a bővülés a piaci konszenzus szerint rendre 0,8, 0,3 és 0,6 százalék lehet, s csak a jövő év harmadik negyedévében tér vissza 1 százalék fölé. Mint látható, a fordulat már a jövő év második negyedévében bekövetkezhet, a jövő év első negyedévi mélypont után. Ezért egy kicsit meglepő az, hogy a piaci árazások szerint az első kamatcsökkentésre „csak” júniusban kerülhet sor. Ez azt sugallja, hogy az amerikai gazdaság kamatcsökkentés nélkül is ki tud lábalni az előttünk álló lassulásból, ami a Fed elnök szerint sem lesz recesszió. Habár a fenti számok szerint nagyon közel kerülünk a visszaeséséhez. Mindenesetre a tegnap napvilágot látott beszerzésimenedzser-indexek borzalmasak lettek, mind az ipari termelés, mind az új rendelésállomány tekintetében tovább szánkáztak lefelé, mélyen az 50 pontos szint alá. Pedig a rendelésállományban emelkedést, 50 ponthoz közeli értéket vártak. Ráadásul a munkaerőpiaci komponens is visszacsúszott 50 pont alá. Na, ez volt az erősebb ok a hozamcsökkenésben, amire a Fed csak rátett egy –kisebb – lapáttal.

Egy szó, mint száz, a kilátások elég gyatrák az amerikai gazdaság tekintetében. Ebben szerepet játszik az is, hogy szeptember végével fogyhatott el az a többletpénz az amerikai háztartásokban, amely segíttette a fogyasztást, s pörgette a gazdaságot.

Amerikai magánszemélyek megtakarításainak alakulása

Forrás: Federal Reserve Bank of San Francisco

Szóval ez azt sugallja, hogy a jelenlegi emelkedés inkább egy technikai korrekció, amely talán a 20-30 napos mozgóátlagokba gabalyodva állhat meg, vagy talán azok fölött picivel, a csökkenő trendcsatornák felső élén.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás