Az erős forint és a különadó is ronthatta a Richter eredményét

2023.11.03. 13:47 • Erste Ötletgyár Mini

A Richter november 8-án teszi közzé harmadik negyedéves számait. A cég árbevétele 14,7%-kal 185,9 milliárd forintra, adózott eredménye pedig 54,0%-kal 37,9 milliárd forintra csökkenhetett előrejelzésünk szerint.

Az árbevétel visszaesésében három fő tényező játszik szerepet: a forint erősödése év/év alapon, a román kis- és nagykereskedelmi vállalat értékesítése, illetve az oroszországi visszaesés a magas bázis és a rubel gyengülésének együttes hatásaként. Észak-Amerikában a 35,4%-kal 751 millió dollárra emelkedő Vraylar értékesítéseknek köszönhetően ismét erőteljes, 20,9%-os lehetett az árbevétel növekedése.

Bár az alacsony marzsú román kis- és nagykereskedelmi tevékenység értékesítése és a Vraylar növekvő súlya is pozitívan hatna az eredménymarzsokra, ezeket a hatásokat felülírja a különadó. A különadót tavaly év végén vetették ki, így a tavalyi harmadik negyedéves eredményekben még nem jelent meg, csak egyben az év végén. Ennek hatásaként az üzemi eredmény 31,2%-kal 44,6 milliárd forintra csökkenhetett.

A pénzügyi eredmény negatív lehetett, amiben a rubel árfolyamának alakulása is szerepet játszik. Így az adózott eredmény 54,0%-kal 37,9 milliárd forintra mérséklődhetett előrejelzésünk szerint.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás