Mi számít?

2023.11.06. 12:12 • Erste Kommentár

A részvénypiac szabad pálya mindenkinek. Próbálunk okoskodni, kitalálni hogy merre mennek majd az árfolyamok, de a végén valahol mindig csak az számít, hogy amire teszünk, az győztes-e. A győzelem megjóslásában sok mindent segítségül hívunk. A hozamkörnyezetet, próbáljuk megjósolni a gazdasági növekedést, a vállalati profitokat, a kockázatokat, de valahol mégis csak egy dolog számít. Legalábbis hossztávon.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az pedig nem más, mind az eredménybővülés. Mennyi profitot hoznak a cégek, amikbe fektettünk, milyen minőségű a portfolióink. Vagyis első közelítésben szinte mindent eldobhatunk. Csak az eredményre kell koncentrálnunk. Na éppen ezért működnek a józan paraszti ésszel átgondolt megfontolások. Persze ilyen esetekben még véletlenül se használjunk tőkeáttételt, s üljünk nyugodtan a fenekünkön. A cél ebben az esetben „csak annyi”, hogy megtaláljuk azokat a cégeket, amelyek hosszútávon a legmagasabb profitbővülést fogják hozni. Csak ennyi? Na azért nem teljesen. Azt is meg kell valahogy tudnunk, hogy más is ezt látja-e. Ezért van szükségünk az elemzésre, a cég értékének meghatározására. S ha azt látjuk, hogy a profit növekedni fog, de a piac még nem árazta be, akkor eljött az ideje annak, hogy lépjünk, s ezen elvek mentén rakjuk össze a portfolióinkat. Éppen ezt csinálja Warren Buffett is, akinek az elmúlt negyedév most veszteséget termelt, de ez csak egy kis korrekció a cég vagyonában.

Akinek pedig nem adatik meg a jövőbe mutató éleslátás, annak nem marad más, mint az, hogy talál egy „éleslátót” – alapot, alapkezelőt –, vagy pedig megelégszik pl. egy index ETF-be való befektetéssel. A végén úgyis csak a profit számít, mint a fenti grafikonon is látszik.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás