OTP: Dinamikusan növekvő kamateredmény és nagyon magas profit várható a harmadik negyedévben

2023.11.07. 12:33 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP november 10-én teszi közzé 2023. harmadik negyedéves eredményét.

Míg a második negyedéves eredményt számos egyszeri tétel is javította, most egy sokkal tisztább, de így is nagyon erős eredményre számítunk. Az OTP korrigált adózott eredménye várakozásunk szerint csak kismértékben maradhatott el az előző negyedévi rekordtól, és 277,4 milliárd forint lehetett a harmadik negyedévben. A számviteli adózott eredmény 260,4 milliárd forint lehetett, ez nagyobb visszaesést jelent az előző negyedévhez képest, azt azonban számos egyszeri tétel is javította. Ezekkel a számokkal az OTP jó úton halad, hogy elérje a menedzsment és a piac 2023-as eredményvárakozásait is, egyúttal tovább javítva a bank CET1 tőkemegfelelését.

Az OTP már jelezte, hogy a harmadik negyedévben -7 milliárd forintos korrekciós tétellel kell számolni a szerbiai kamatplafon miatt, míg mi további -10 milliárddal kalkulálunk az akvizíciókhoz kötődően.

A magasabb kamatok és az, hogy ez az első olyan negyedév, amikor már az üzbég Ipoteka Bank eredményét is konszolidálják, tovább javíthatja az OTP nettó kamateredményét. A nettó kamatmarzs szintén javulhatott, részben az üzbég akvizíciónak köszönhetően, de a magyar alapkamat május és szeptember közti 500 bázispontos csökkentése is pozitívan hatott, mivel a magyar operáció korábban megszenvedte a rendkívül magas kamatkörnyezetet.

A nettó díj- és jutalékbevétel tovább javulhatott a harmadik negyedévben. Az egyéb bevételek rendkívül erősek voltak a második negyedévben, a hozamcsökkenés pozitívan hatott a babaváró hitelek és a támogatott hitelek átértékelésére. Mivel a hozamgörbe rövid oldala tovább csökkent, a harmadik negyedévben is pozitív átértékelési hatásra számítunk, ami ismét nagyon magas egyéb bevételt eredményezhetett.

Az inflációs környezet és az Ipoteka Bank kapcsán a működési költségek várhatóan tovább emelkedtek az előző negyedévhez képest is. A kockázati környezet továbbra is kedvező maradt, így a harmadik negyedévben is nagyon alacsony maradhatott az OTP céltartalékképzése.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás