Ismét a héja-lelkű jegybankárok jutottak szóhoz

2023.11.08. 09:12 • Erste Reggeli

Nincsenek még teljesen meggyőzve arról a Fed tisztviselői, hogy nem lesz további szükség a jegybank alapkamatának szigorítására. A Fed egy hete döntött arról, hogy sorozatban már másodszor hagyják változatlanul a kamatsáv alsó és felső élét 5,25, illetve 5,5 százalékon, ráadásul a döntést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell Fed-elnök elképzelhetőnek tartotta, hogy nem lesz több szigorítás a jelenlegi ciklusban.

Ezzel szemben tegnap több jegybankár is arról beszélt, hogy szükség lehet a magasabb kamatkörnyezetre. Michelle Bowman Fed-kormányzótanácstag szerint a 2 százalékos jegybank cél mihamarabbi eléréséhez további emelésre lehet szükség, bár azt megjegyezte, hogy a kötvényhozam utóbbi időben történő emelkedése feszesebbé tette a pénzügyi piac kondícióit.

Lorie Logan, a Fed dallasi tagbankjának vezére hasonló állásponton volt, ő is kiemelte, hogy a kötvényhozamok emelkedése hűthette a piacokat. Az inflációval kapcsolatban kiemelte, hogy pozitív folyamatokat láthattunk az utóbbi hónapokban, azonban az árnövekedés jelenlegi szintje még mindig túl magas. „Számomra a fő kérdés, hogy a jelenlegi pénzügyi kondíciók kellően restriktívek-e ahhoz, hogy időben és fenntarthatóan lenyomják az inflációt a 2 százalékos jegybanki célhoz.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás