A Richter eredmény margójára

2023.11.08. 11:12 • Erste Kommentár

Ma reggel jelent meg a Richter gyorsjelentése, ami pozitív meglepetést hozott az elemzői várakozásokhoz képest. Az első három negyedévben cirka 6 százalékkal csökkent az operatív profit egyszeri, na meg devizaárfolyam hatások miatt. Ha megtisztítjuk ezektől az eredményt, akkor kissé tisztábban láthatunk. A devizaárfolyam változás 16,5 milliárd forint, míg a különadó 22,1 milliárd forintos negatív hatást gyakorolt az EBIT-re. Szóval ezeket kiszűrve 18,6 százalékos bővülést láthatunk. Ha pedig a tavalyi mérföldkő bevételt is egyszeri tételnek tekintjük, akkor még nagyobb, 23 százalék az emelkedés. Vagyis a mögöttes folyamatok továbbra is jók.

Még valami. Idén 30 milliárd forint várható az extraprofitadóra, amiből eddig 22,1 milliárd forintot befizetett a cég. Ez jövőre a K+F fejlesztések miatt alkalmazható 50 százalékos adókedvezménynek köszönhetően 15-16 milliárd forintra csökkenhet.

Richter árfolyam

Forrás: Bloomberg, Erste

Az árfolyam a mai eredményre pozitívan reagált, s ezzel kitört a szeptember közepe óta látható csökkenő trenből. Ráadásul a rubel-forint árfolyam is relatíve stabil. Az augusztusi 3,5 forintos mélypont óta enyhén emelkedik az orosz fizetőeszköz árfolyama, s most 3,8 forint környékén áll.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás