Recesszióállóak a magyar tőzsdei nagycégek

2023.11.08. 16:42 • Podcast

Richter

„A Richter gyorsjelentése pozitív meglepetést hozott az elemzői várakozásokhoz képest. Egyértelműen jobb lett. Az első három negyedévben annak ellenére, hogy a devizaárfolyam változás 16,5 milliárd forint, míg a különadó 22,1 milliárd forintos negatív hatást gyakorolt a cég nyereségére” – szedte szét a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában a gyógyszercég számait Miró József, az Erste vezető elemzője. A szakértő szerint azt is figyelembe kell venni a cég számainak értékelésekor, hogy az idei, körülbelül 30 milliárd forintnyi extraprofitadóból 22,1 milliárdot már befizetett a cég, és a tavalyi nyereséget igencsak megdobta a 7 milliárd forintos mérföldkő bevétel, amelyet egyszeri tételnek tekinthetünk.

„A Richter továbbra is növekedési pályán van” – összegzett Miró József, aki emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években 4 forint körül ingadozott a rubel-forint árfolyam, és most nem is tud fedezeti ügyletet kötni a devizaárfolyam mozgásból eredő negatív hatások kivédésére. „Valamelyest enyhített a rubelgyengülés hatásain, hogy erőteljesebben lehetett gyógyszerárat emelni Oroszországban” – magyarázta az Erste vezető elemzője.

Már 30 százalékot tesz ki a Richter árbevételében az amerikai piac, míg a magyar piac megközelítőleg 10 százalékot.

Magyar Telekom

Szerdán, piaczárást követően számol be 3. negyedévéről a Magyar Telekom. „A cég jól sáfárkodott az infláció okozta áremelési lehetőséggel, és mivel a költségei nem ugrottak meg, akár egyharmaddal is emelkedhetett a nyeresége, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Ez nagyjából 23 milliárd nettó profit lehet” – közölte az Erste várakozásait Miró József vezető elemző.

A Magyar Telekom új beruházásokkal igyekszik csökkenteni adófizetési kötelezettségét. Akár 7-8 milliárd forint adó megspórolását is jelentheti, ha a szélessávú hálózatbővítésben továbbra is rendkvíól aktív marad a cég.

OTP

„Az adózott nyereség 35-40 százalék közötti bővülést mutathat majd. Jó a pénzpiaci környezet, annak ellenére, hogy a hitelezés dinamikája azért visszaeshetett. Az OTP számait a banki felvásárlások eredményei is felfelé tolhatják meg. A szlovén és az üzbég befektetések is pozitívan járulhatnak hozzá a nyereséghez. Ez olyan 260-270 milliárd forint profit lehet a 3. negyedévben” – mondta el a Trend FM kérdésére Miró József, az Erste vezető elemzője. A hitelportfoliója a banknak elég tiszta, alacsonyak továbbra is a kockázati költségei. Ennek köszönhető, hogy éves szinten jelentősen növekedhet a negyedéves profitja.

MOL

„A tavalyi 4,5 milliárd literes csúcshoz képest idén 4 milliárd alatti fogyasztás várható a MOL-nál az üzemanyagpiacon. A feldolgozás-kereskedelem üzletágban, és a kutatás-termelésben is 60 százalékos visszaesésre lehet számítani. Ezt nem tudja a fogyasztói szolgáltatások 50 százaléka ellensúlyozni majd. Az adózott nyereségben ez 50 százalékos profitvisszaesést is hozhat” – magyarázta Miró József, az Erste vezető elemzője.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Az OTP és a MOL kilátásai is jók, mint ahogy a másik két nagy cégnek, a Richternek és a Magyar Telekomnak sincs oka panaszra
  • 450 milliárd forint körüli össznyereség várható a cégektől, ami ugyan kevesebb a tavalyi 550 milliárd forintos rekordprofitnál, de a 4 hazai blue chip korábbi befektetései, vállalati felvásárlásai hosszabb távon is jól működnek, és maradhat a cégek eredményessége
  • Különadók csökkentése, kivezetése és a magyar gazdaság magára találása még tovább javíthat a profittermelő képességeiken

Miró József, az Erste vezető elemzője nyilatkozott a Reggeli Monitorban. A műsorvezető Nagy Károly.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás