A MOL eredménye felülmúlta a várakozásokat, főleg a finomítási és a fogyasztói szolgáltatásoknak köszönhetően

2023.11.10. 09:12 • Erste Reggeli

A MOL ma reggel tette közzé 2023 harmadik negyedéves eredményét. A cég 344,5 milliárd forint tisztított CCS EBITDA eredményről adott számot, ami meghaladja a 311,9 milliárd forintos piaci konszenzust és a 258 milliárd forintos becslésünket.

A kutatás-termelés üzletág eredménye a várakozások alatt alakult az alacsony termelési adatok miatt. A MOL által közölt 69,5 milliárd forintos harmadik negyedévnyi tisztított EBITDA elmarad a 85,7 milliárd forintos piaci konszenzustól. A termelés 86,8 ezer hordóegyenértékes/nap volt a negyedévben a kisebb horvátországi, KRG- és ACG kihozatal miatt, szemben a tavalyi 90,5 ezer hordóegyenértékes/nap értékkel, miközben a teljes realizált szénhidrogén ár enyhén, 66,8 USD/hordóegyenértékes szintről 67,2 USD/hordóegyenértékes szintre emelkedett.

A feldolgozás-kereskedelem 165,8 milliárd forintos tisztított, CCS alapú EBITDA eredménye meghaladta a várakozásokat az erős finomítási eredmény miatt, ami ellensúlyozta a történelmileg alacsony petrolkémiai marzsokat. A mostani negyedév finomítási árrése 12,8 USD/hordó volt, szemben a tavalyi harmadik negyedév 16,4 USD/hordó értékével. A MOL-csoport petrolkémiai árrése 192 euró/tonna volt a mostani harmadik negyedévben, szemben a 438 euró/tonna értékkel tavaly ilyenkor.

A fogyasztói szolgáltatásokat az erős árrések és volumen mozgatták. A 87,9 milliárd forintos tisztított EBITDA meghaladta a 79,6 milliárd forintos konszenzust, ami az emelkedő marzsoknak köszönhető. Az üzemanyag értékesítés volumene is 20%-kal javult az előző év azonos időszakához képest a MOL Szlovénia és a lengyel Lotos kiskereskedelmi akvizíciók hatása miatt. A nem üzemanyag árrés 46%-kal javult az előző év azonos időszakához képest.

A földgáz üzletág 26,1 milliárd forint tiszta EBITDA-t ért el, a becsléseknek megfelelően.

A MOL-nak 36,4 milliárd forintos pénzügyi vesztesége volt a forint dollárral és euróval szembeni gyengülése miatt.

A vállalat a tisztított CCS EBITDA iránymutatását 2,5 milliárd dollárról 2,8 milliárd dollárra emelte.

Ez a negyedév összességében erős volt a vállalat számára, a MOL főként a kiváló feldolgozás-kereskedelem és fogyasztói szolgáltatásokra vonatkozó becsléseket múlta felül, míg a kutatás-termelés nyeresége kissé elmaradt a becslésektől. A környezet a negyedik negyedévben romlott, mivel a fő profitot hajtó finomítói árrések jelentősen gyengülnek. Ma pozitív piaci reakcióra számítunk a gyorsjelentés hatására.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás