Powell vezette a jegybankárok nyilatkozatait

2023.11.10. 09:59 • Erste Reggeli

Tegnap Jerome Powell vette át a stafétát kollégaitól, ugyanis az IMF washingtoni tanácskozásán beszélt a monetáris politika helyzetéről, valamint a Fed várható lépéseiről. A Fed elnök egy hete elmondta, hogy nem biztos, hogy lesz további kamatemelés, ami boldoggá tette az optimista szellemű részvénykereskedőket.

Ennek ellenére Powell tegnap hangsúlyozta, hogy amennyiben szükségesnek látják, a jegybank döntéshozói nem lesznek restek szigorítani a monetáris politikán. „Óvatosak leszünk, de figyelembe vesszük a kockázatát annak is, hogy pár kellemes hónap adatközlései félrevezessenek, és a túlszigorításnak is” – mondta a jegybankelnök, majd kiegészítette azzal, hogy még nem teljesen magabiztosak abban, hogy a jelenlegi kamatszint kellően hamar és fenntarthatóan lenyomja az inflációt a Fed 2 százalékos céljához.

A Fed St. Louis-i tagbankjának ideiglenes vezetője, Kathleen Paese is hasonlóan vélekedett. Szerinte fontos, hogy megmaradjon a szigorítás lehetősége a jegybankárok számára, igaz, jelenleg ki lehet várni a döntésekkel, azonban ahogyan az infláció csökkenése megakadni látszik, szükség lehet a további szigorításra.

További két Fed-tagbank vezére is felszólalt tegnap, Thomas Barkin richmondi és Raphael Bostic atlantai elnök. Barkin kiemelte, hogy a magasra emelt kamatok még nem fejtették ki maximális hatásukat a gazdaságra, valamint elmondta, hogy a gazdaság lassulására szükség van ahhoz, hogy a piaci árazások óvatosabbak legyenek. Bostic elsősorban azt mondta el, hogy szerinte a jelenlegi kamatszint restriktív, és valószínűleg hatékonyan restriktív is, és a Fed tisztviselői addig fognak dolgozni, amíg az infláció vissza nem tér a 2 százalékos célhoz.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás