Most rettegjünk?

2023.11.13. 11:24 • Erste Kommentár

Pénteken stabilról negatívra rontotta az USA adósságára vonatkozó kilátásokat a Moody’s. Igazándiból az előző napi hozamemelkedést követően már nem nagyon reagált rá a 10 éves állampapír.

A 10 éves állampapír napközbeni hozamváltozása az elmúlt három napban

Forrás: Bloomberg

Sőt, inkább a politikusokat késztette arra, hogy összeszedjék magukat a költségvetés elfogadásának kapcsán, legalábbis szóban. Mindenesetre a hét végéig tető alá kellene hozniuk az egyezséget ahhoz, hogy ne álljanak le egyes kormányzati intézmények. Ugyanis akkor valószínűleg a Moody’s is lépni fog azt követően, hogy az S&P már több mint egy évtizede megvonta a legjobb besorolást az USA-tól, míg a Fitch ezt az év elején tette meg. Mindenesetre a piac szerint egyel több minősítőnél beálló „nem a legjobb” minősítés már nem oszt nem szoroz. Ez azért jó, mert így – a negatív hír ellenére – valószínűleg nem kell tartani a hosszú hozamok újbóli száguldásától.

Sőt, a piac inkább a negatív hírekre figyel. Így történhetett meg az, hogy a gyengébb michigani hangulatindex komoly emelkedést hozott a piacra, azt sugallva, hogy nem lesz további kamatemelés.

Így az S&P500 újra elrugaszkodott a csökkenő trendcsatorna felső éléről. S ma amerikai társát követve ezt teszi a DAX index is. Így sikeresen meg lett erősítve az emelkedő trend. Persze ebbe beleszólhat a holnap közlésre kerülő októberi inflációs adat, de a technikai kép ettől függetlenül inkább biztatónak tekinthető.

S&P500 index

Forrás: Bloomberg, Erste

DAX index

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás