Felrobbantak a piacok a kedvező inflációs adatot követően

2023.11.15. 09:03 • Erste Reggeli

Óriási ralit indított el tegnap a vártnál alacsonyabb inflációs adat az Egyesült Államokban, az októberi fő inflációs mutató 3,3 százalék helyett 3,2 százalékra csökkent (év/év), míg a maginflációban stagnálás helyett egytized százalékpontos mérséklődés volt 4,0 százalékra (év/év). A befektetők vérszemet kaptak, teljesen kiárazták annak a lehetőségét, hogy a Fed szigoríthat a kamatkondíciókon, sőt, az első kamatvágásra már 80 százalék esélyt becsülnek, hogy májusig bekövetkezik. Ami pedig a 2024 végi kamatkondíciókat illeti, a határidős piaci árazások alapján összesen négy darab 25 bázispontos enyhítést követően 4,25-4,5 százalék lehet a Fed alapkamatsávja.

A kötvényhozam és a dollár is nagyot esett, előbbi, a tízéves dollárhozam 19 bázispontot süllyedt egészen 4,45 százalékig, míg az EURUSD 1,088-nál fejezte be a tegnapi napot, pedig kora reggel még 1,07 körül volt az árfolyam. A részvénypiacokon pedig remek hangulat alakult ki, az S&P500 1,9 százalékot emelkedett, április óta legjobb napját tudta maga mögött, míg a Nasdaq100 2,1 százalékot ralizott. Több szakértő is azon a véleményen van, hogy innentől sokkal inkább az első kamatvágás idejére lehet majd koncentrálni, és „elérkezhet a puha landolás mennyországa”.

Egyedül talán csak a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon volt óvatosabb, a Bloomberg TV-nek adott interjújában elmondta, hogy szerinte a befektetők túlreagálják a rövidtávú adatokat és „ezt abba kellene hagyniuk”. Dimon tart attól, hogy az infláció nem fog annyira gyorsan mérséklődni és emiatt a Fed-nek lehet még dolga a monetáris kondíciók szigorításával.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás