Jó állapotban vannak a piacok

2023.11.15. 10:34 • Erste Kommentár

Tegnap is jelentős emelkedést láthattunk a vártnál picivel jobb inflációs adatra. Számos részvény az idei legnagyobb emelkedését könyvelhette el. Ilyen volt például a BofA (5,5 százalék) vagy a Black Rock és a Home Depot is (5,4-5,4 százalékkal). Különben a hamarosan véget érő gyorsjelentési szezon is azt mutatja, hogy a bankok, a szabadidőhöz és a barkácsoláshoz, stb. köthető cégek teljesítettek jól az elmúlt negyedévben.

Annyira izgalomba jöttek a piaci szereplők a 0,1 százalékponttal jobb adatokra, hogy már a kamatcsökkentést is korábbra várják, és a 10 éves hozam is nagyot csökkent, s 4,63 százalékról beesett 4,44 százalékra. Ez pedig komoly támogatás a részvénypiac számára. Sőt, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kamatemelési ciklus végével, amit most borítékol a piac, a legtöbb esteben megkezdődik egy kötvénypiaci (árfolyam) emelkedés (hozam csökkenés) is.

Pedig azért valószínűleg van még min aggódni. Ugyanis a maginfláció legnagyobb komponense, a szolgáltatások inflációja, amely épp csak araszolgat lefelé, még mindig 3,2 százalékot ad az árváltozás értékébe.

Na, de ne legyünk ünneprontók! A várhatóan szinten maradó kamatok azt is jelentik sokak számára, hogy jön a puha landolás. Vagyis az elkövetkező három negyedévre a nulla és egy százalék közti GDP növekedést prognosztizáló előrejelzések megvalósulásának valószínűsége emelkedett. S ezt is lehetett ünnepelni a tegnapi adat kapcsán.

Ráadásul jelentős demokrata támogatással még az alsóházban is megszavazták a költségvetés kiterjesztését. (A képviselők több mint kétharmada,78 százaléka! megszavazta.) Így egyes intézmények január, míg más intézmények (pl. Védelmi Minisztérium) február közepéig működhetnek zavartalanul tovább, ugyanis a szenátusi képviselők is jelezték, hogy megszavazzák a törvényt, de még nem tudni, hogy mikor. (Ennek vasárnapig kell megtörténnie.) Így az Ukrajnának szánt támogatás is mehet tovább az elkövetkező három hónapban.

Mindent összevetve nem is meglepő, hogy a részvényindexek (pl. DAX és S&P500) célba vették a korábbi csúcsokat, amely a DAX esetében ráadásul történelmi érték. Az a gyanú, hogy a mostani támadásban ezeken a csúcsokon át fognak lépni az indexek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás