Magnificent Seven

2023.11.22. 12:06 • Erste Kommentár

Mielőtt a mai témába belevágnánk, szomorúan jegyezzük meg, hogy tegnap sem döntött az EU a nagyon erősen redukált RRF pénzek folyóstásáról. Úgy tűnik, hogy idén is az év végére csúsznak a fontos döntések, hiszen december 14-15-én lesz az EU csúcs. Ez a legvégső időpont, amikor az RRF-ről dönteni lehet, mert az év vége jogvesztő határidő. Az pedig csúnya lenne, ha amiatt nem kapnánk meg pl. a 3,9 milliárd eurónyi hitelt (kedvezményes kamattal) és a soványka 0,7 milliárd euró támogatást, mert nem született döntés róla. Viszont döntés helyett megint kaptunk dorgálást. Vagyis a szokásos forgatókönyv valósult meg, legalábbis egyelőre.

Na de beszéljünk a Magnificent Sevenről (MS) egy picit. Ez a csapat vette át idén a korábbi FANG részvények szerepét. Ezek a részvények húzták idén az amerikai indexeket. Na de mennyire?

Magnificent Seven

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint a fenti táblázatból is kiderül – a becslésünk alapján – nagyon. Az S&P500 idei eddigi teljesítményéhez az MS részvények 25-26 százalékos emelkedéssel járultak hozzá, míg az index több, mint 18 százalékot emelkedett. Vagyis a maradék 493 részvény, amely az indexet alkotja, valójában 7-8 százalék körüli csökkenést hozott össze.

Ez egyrészt szomorú, másrészt reményre ad okot, hogy egy általános piaci emelkedés alakulhat ki, a megálló kamatemelésekkel, megálló hosszú hozam emelkedéssel és beinduló profitbővüléssel.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás