A nehezén túl sem lesz könnyű

2023.11.27. 11:44 • Erste Market Sztori

Az USA gazdasága jól teljesített a harmadik negyedévben, ugyanakkor érdemi lassulás rajzolódik ki a mostani periódusra, ami a dezinflációs folyamat haladásával párhuzamosan a Fed kamatemelési ciklusának végét is eredményezi.

Az Eurózónában továbbra is meglehetősen gyengék a konjunktúra-kilátások, ami a magas kamatkörnyezet mellett támogathatja az árdinamika mérséklődését.

Itthon véget ért a technikai recesszió, ezzel együtt az éves GDP-változás minden bizonnyal negatív marad. Amennyiben a meginduló kilábalás a várt ütemben folytatódik, akkor jövőre a növekedés a 3 százalékot is meghaladhatja.

A hazai dezinflációs folyamatok nagyjából a korábbi prognózisok szerint alakulnak az év második felében is. Igazán izgalmasnak a jövő év tavasza tűnik: ott dőlhet el, hogy milyen mértékű szigor fenntartása lehet szükséges az MNB részéről.

Októberben 75 pontos lépésköz lett az új benchmark a kamatvágások terén, és jelen állás szerint a következő hónapokban is ez maradhat. Februárban láthatunk ismét egyszámjegyű irányadó ráta értéket.

A külső egyensúlyi pozíció helyreállását követően a figyelem az ikerdeficit másik ágára, a költségvetésre kell, hogy irányuljon. A konszolidáció egyértelműen szükséges, mivel az idei évben tapasztalt kihívások a jövő évi büdzsét is érinteni fogják.

Az árfolyam volatilitása némiképp csökkent az elmúlt időszakban, melyhez a szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódása és az alapvetően pozitív nemzetközi hangulat is hozzájárult. Az előttünk álló időszakban a kamatdifferencia csökkenése a magyar deviza leértékelődése irányába hat, ugyanakkor a külkereskedelmi többlet érdemi támaszt nyújthat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás