Kong a vészharang!

2023.11.30. 12:09 • Erste Kommentár

Egyre többen beszélnek arról, hogy baj lesz a jelzáloghitel kamatok nagy emelkedéséből. Ez előbb vagy utóbb még jobban lefékezi az amerikai gazdaságot.

Ha a hozamszinteket nézzük, akkor tényleg azt látjuk, hogy hatalmasat emelkedtek az amerikai lakáshitel kamatok.

Forrás: Bloomberg, Erste

Ugyan az ábrán nem látszik (mert negyedéves bontású), de (i) az új hitel kamatok jártak már 8 százalék fölött is, de (ii) mostanra már 7,5 százalék környékére csökkentek. Alapvetően, hosszabb távon az „alapkamat” csökkentését várja a piac. Sok szempontból valamiféle visszatérést a normális világba. Vagyis a hosszú hozamok stabilizálódásával, valószínűleg a jelzálog kamatok is stabilizálódnak valahol az 5-7 százalék közötti tartományban.

A korábban felvett hitelek átlagos értéke 240 ezer dollár körül van, 1 400 dollár átlagos és 1 060 dollár medián havi törlesztőrészlettel. Azt is tudjuk, hogy jenleg az amerikai ingatlan tulajdonosok nem nagyon mocorognak, örülnek az olcsó hiteleiknek, azaz nem nagyon cserélnek lakást, ha nem szükséges.

A kamatok magasak, és csak az vásárol új lakást, akinek nagyon szükséges. Kérdés, hogy hosszútávon hogyan alakulhat a piac. Ha a hasonló hitelfelvétellel (~ 300 ezer dollár per otthon) számolva a jelenlegi hozamszint mellett a havi törlesztő jelentősen, mintegy 700 dollárral 2 100 dollár környékére emelkedik. Viszont rendre 7, 6 és 5 százalék esetén ez az érték 500, 300 és 200 dollárral lesz magasabb, mint a jelenlegi átlagos törlesztőrészlet. Arra pedig megvan az esély, hogy akár 5-6 százalék között legyen a hitelkamat, hiszen mostanában a kamatfelárak is nagyon megugrottak. Azok hosszabb távon (1 éven túl) visszatérhetnek a mostani 3 százalékpont környékéről az 1,5 pont körüli értékhez.

Forrás: Bloomberg, Erste

A 200-300 dollár törlesztőrészlet növekedés ugyan nem kevés, 15-20 százalék, de talán még elviselhető kategória. Viszont ehhez az is kell, hogy a jövő év első felében tényleg megkezdődjön valamiféle kamatcsökkentés a Fed részéről.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás