Meglovagolta a hozamcsökkenést a DAX

2023.11.30. 15:09 • Erste Ötletgyár Maxi

Jól teljesít a hónap közepén megfogalmazott DAX vételi ötletünk. Főleg tegnap teljesített kiemelkedően jól az index, a vártnál alacsonyabb német inflációs adatnak és az ennek eredményeként bekövezett hozamesésnek köszönhetően. Az elmúlt időszak emelkedését kihasználva pozíciónk védelme érdekében az eredeti 15.330 pontról a heti lokális mélypont (15.915 pont) alá, 15.905 ponthoz javasoljuk megemelni a stop megbízást. A 16.525 pontos javasolt kiszállási pontot változatlanul hagyjuk.

Infláció és hozamok

A tartományi adatok a szerdai nap folyamán fokozatosan érkeztek, és a 14:00 órakor megjelenő inflációs adat előtt már előre jelezték, hogy a vártnál alacsonyabb lesz a német infláció. Ennek megfelelően a vártnál nagyobb volt a csökkenés országos szinten is. A harmonizált inflációs mutató 3,0%-ról 2,3%-ra mérséklődött a várt 2,5% helyett. A főbb termékkosarak (élelmiszer, energia, szolgáltatások) mindegyikében csökkent az infláció mértéke, de defláció (áresés) továbbra is csak az energiaáraknál tapasztalható.

A kedvező inflációs trendet a csütörtöki eurózónás inflációs adatok is megerősítették. Az infláció 2,9%-ról 2,4%-ra, a maginfláció 4,2%-ról 3,6%-ra fékeződött. Akárcsak Németországnál, itt is minden termékkategória esetében csökkent az infláció, de csak az energiaárak esetében volt defláció tapasztalható.

A vártnál kedvezőbb inflációs adatok felgyorsították a német hozamok csökkenését. A 10 éves német hozamok például 2,4%-ra estek, szemben az októberi, közel 3%-os csúcshoz képest, ahogy az a következő ábrán is látható. Ez pedig önmagában véve is kedvezően hat a DAX index értékeltségére. Ismét elővéve a múltkor alkalmazott egyszerű modellt, ez a 60 bázispontos csökkenés egy egyszerű modellben 2%-os növekedést és 5,2%-os kockázati prémiumot feltételezve ((5,2%+3%-2%)/(5,2%+2,4%-2%))-1) „ceteris paribus” 10,7%-os fair érték növekedést jelentene. A további hozamcsökkenés még további pozitív hatásokkal járhatna a DAX indexre vonatkozóan.

Forrás: Bloomberg, Erste

Technikai kép

Fontos ellenállásokhoz közelít a DAX index, ez is indokolja, hogy a stop megbízásunkat felemeljük. A korábbi 15.330 pontról 15.905 pontra javasoljuk megemelni. Így a szerda reggel hagyott rés jelentette támaszt és a héten 15.915 pontnál kialakult lokális mélypont jelentette támaszt is kihasználhatjuk.

A megemelt stop megbízás aktiválódása esetén is profit realizálására nyílna lehetőségünk, hiszen annak szintje meghaladja a beszállási pontunkat.

A történelmi csúcs közelébe elhelyezett 16.525 pontos profitrealizálási célunkat változatlanul hagyjuk. Ennek elrésében a még augusztusban hagyott rés felső éle jelentette ellenállás akadályozhatja az indexet 16.240 pontnál.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás