A Richter bejelentés margójára

2023.12.04. 11:59 • Erste Kommentár

Ma reggel jelentette be a Richter, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a Mithra-val arról, hogy a Richter kizárólagos jogot kap az első esterol alapú kombinált fogamzásgátló és a menopauza tüneteinek kezelésére szolgáló, csak esterol tartalmú készítmény kínai értékesítésére.

A szerződés aláírásakor 4,5 millió euró, a hatósági eljárás során 1,2 millió euró, a későbbiekben pedig összesen 15 millió euró mérföldkő kifizetése válik esedékessé a Mithra számára. Az értékesítés után alacsony kétszámjegyű royalty-t is fizet a Richter a Mithra számára.

Azt is tudjuk, hogy a megcélzott fogamzásgátló piac évi 104 millió euró, a menopauza piac pedig 87 millió euró méretű, és az elkövetkező 5 évben 15 és 10 százalékos átlagos éves növekedés várható.

Ha azzal számolunk, hogy 5 év múlva kerülhetnek piacra a szerek, s az után egy 5 éves felfutást követően mintegy 50 millió euró árbevételt sikerül kihasítani a piacból (9 százalékos piaci rész), 30 százalékos operatív marzzsal, 10 százalékos royalty-val, s 5 százalékos hosszútávú növekedéssel számolva, mintegy 22 milliárd forint nettó jelenértéket kapunk a projektre. Ja, és mindezt 13 százalékos tőkeköltség mellett. Ha a royalty netán 20 százalék, akkor viszont az értékteremtés már csak 9-10 milliárd forint környékére csökken, ami kb. 50 forint pozitív hatás részvényenként. Ugyanakkor azért még kockázatok is lehetnek az engedélyeket illetően. Vagyis a hír hatása néhányszor 10 forint körül lehet a részvényekre. Ha a piac netán jobban növekszik - végül is 660 millió nő a potenciális vevő – a Richter pedig nagyobb részt tud kihasítani, akkor fölfelé mutató potenciál is lehet a gyógyszerben, de ezzel most nem kalkulálunk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás