A Jó, a Rossz és a Csúf

2023.12.07. 11:26 • Erste Kommentár

Hogy van az, hogy egyszerre szeretik a kockázatost meg a kockázat kerülőt? Ugyanis a DAX is és az arany is gyakorlatilag új csúcson van. Az előbbi mint „részvény” az egyik legkockázatosabb eszköz, míg az utóbbi – már csak a történelmi hagyományok miatt is – egyike a legkonzervatívabb befektetési eszközöknek, de az biztos hogy ha baj van, volt, akkor az arany mindig előkerült mint alternatíva.

DAX

Forrás: Bloomberg, Erste

Arany

Forrás: Bloomberg, Erste

A fenti grafikonokból nem csak az látható, hogy a két instrumentum egyszerre van csúcson, hanem az is szembetűnik, hogy elég nagy a valószínűsége, hogy mind a két esetben további emelkedésre számíthatunk, legalábbis középtávon. (pl. a DAX-ban lehet egy rövidtávú korrekció.) Mindenesetre a grafikonokra nézve a DAX esetében mintha egy fülescsésze, az arany esetében pedig egy fordított váll-fej alakzat rajzolódna ki. Mind a két alakzat jelentése hasonló: további emelkedés, méghozzá annyi, amennyit az alakzat mélypontjáról jöttek fel mostanáig. Ez pedig a DAX esetén cirka 21.000 pontos, míg az arany esetén mintegy 2.400 dolláros árat sugall. Persze az is igaz, hogy az alakzatok mérete azt is sugallja, hogy ez nem biztos, hogy egy év alatt lesz meg, akár tovább is elhúzódhat.

Szóval a Jó meg a Rossz kéz a kézben fog járni? A grafikonok ezt mondják! Na meg az is, amit már rég elfeledtünk. Hogy az aranyat nem csak a „rossz” világban, hanem a jó világban is veszik. Ha gazdasági fellendülés van, akkor mint ékszer iránt növekszik meg a kereslet. Ráadásul még kamatcsökkentésekre is számíthatunk, az pedig szintén kedvez egy picit a sárga fém árfolyamának. De ugyanez kedvez a részvényeknek is. Hiszen ha a kockázatmentes hozam csökkenése mérsékli a részvények tőkeköltségét, akkor a részvények felértékelődnek. S a cégeknél is tetten érhető a kereslet növekedése egy gazdasági fellendülésben. Szóval igen, a Jó és a Rossz kéz a kézben járhat az elkövetkező időszakban. Viszont azt még ki kell találnunk, hogy ki lesz a Csúf az aranykincs kutatásában. (Kötvény?)

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás