Vegyes munkaerőpiaci adatok érkeztek az USA-ból

2023.12.07. 15:21 • Erste Uzsonna

Az amerikai székhelyű vállalatok novemberben 45.510 munkahely megszüntetését jelentették be, ami növekedést jelent az októberi 36.836 után. Éves összevetésben azonban 41%-kal kevesebb munkahely szűnt meg. A legnagyobb mértékű leépítés a kiskereskedelmi ágazatban történt, amelyet a technológiai és a pénzügyi szektor követ. Idén eddig közel 687 ezer munkahelyet szüntettek meg a vállalatok, ami 115%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

"A munkaerőpiac lazul, és a munkáltatók nem vesznek fel olyan gyorsan munkaerőt. Úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac stabilizálódik, normalizálódik a fluktuáció, bár az új év végéig további elbocsátásokra számítunk" - mondta Andrew Challenger, a felmérést végző Challenger, Gray & Christmas alelnöke.

Az USA Munkaügyi Minisztériumának adatai szerint az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten 220 ezerre emelkedett az előző heti 219 ezer után, ami megfelel az előzetes várakozásoknak. A tartós kérelmek száma 1 millió 861 ezerre csökkent, ami azt jelzi, hogy a munkájukat elvesztők könnyebben el tudtak helyezkedni. A friss adat arra utal, hogy az amerikai munkaerőpiac veszített a feszességéből, de még így is erősnek mondható.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás