Az Emerson kiaknázza az ipari automatizálásban rejlő lehetőségeket

2023.12.11. 16:08 • Erste Ötletgyár Maxi

Az embereket helyettesítő gépek már jó ideje nem csak a sci-fikben léteznek, a termelő vállalatok egyre nagyobb szerepet szánnak az emberi erőforrást kiegészítő, vagy felváltó ipari robotoknak. Ezek segítségével hatékonyabbá, gyorsabbá és biztonságosabbá válik a gyártás, az emberi tényezőből eredő hibalehetőség csökken, és hosszabb távon olcsóbb is a vállalat számára. Napjainkban a gazdaság rengeteg szegmensében alkalmazzák az automatizálás előnyeit, és a jelentősége egyre csak növekszik.

A munkaerőhiány is késztethet arra egy vállalatot, hogy az emberek egy részét gépekkel helyettesítse, emellett pedig a költségcsökkentés és a hatékonyság növelése lehet az a tényező, ami előtérbe helyezi az automatizálást. Azok a vállalatok, amelyek az automatizálás fizikai és szoftveres eszközei segítségével elérhetővé teszik ezt a célt, felülteljesítők lehetnek a kevésbé támogató piaci körülmények közepette is.

Az Emerson Electric az ipari automatizálással foglalkozó vállalatok közül az egyik legjelentősebb az Egyesült Államokban. A gazdaság számos területét látják el fizikai és szoftveres eszközökkel, többek között a gépjárműgyártás, az olaj-és gázipar, a bányászat és a megújuló energiatermelés területén tevékenykedő vállalatokkal működnek együtt. Partnereik közé tartozik a Saudi Aramco, mely a világ legnagyobb olajipari vállalata, és a második legnagyobb aranybányász cég, a Barrick Gold Corporation is.

Az ipari robotok mellett az automatizálás szoftveres támogatása is része az Emerson stratégiájának. 2021 októberében 55 százalékos tulajdonrészt vásároltak az ipari szoftvereket fejlesztő Aspen Technology-ban 6 milliárd dollárért. Az AspenTech idei éves 34,5-ös és jövő évre várt 30,2-es P/E rátája magasabb értékeltséget jelez az Emersonnal összehasonlítva, azonban az automatizálási szoftverek piaca nagyobb növekedési lehetőséggel kecsegtet, ami indokolhatja a prémiumot.

Az Emerson tavaly októberben jelentette be, hogy külön vállalatba szervezi a kereskedelmi és lakossági megoldások üzletgát, és a tulajdonrész 60 százalékát értékesíti a Blackstone-nak. A vezetőség jelezte, hogy a fűtési, szellőzési, légkondicionálási eszközöket gyártó szegmens 60%-os üzletrészének eladásából befolyó 9,7 milliárd dollárt arra fordítják, hogy a nagyobb növekedési lehetőséget rejtő ipari automatizálás területén erősödjenek.

A fentiekkel összhangban a vállalat januárban vételi ajánlatot tett a National Instruments részvényeire, összesen 7 milliárd dollár értékben. Az NI automatizált tesztberendezéseket és virtuális műszeres szoftvereket fejleszt, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy gyorsabban és alacsonyabb költséggel hozzák forgalomba termékeiket. A vételi ajánlatot elsőre elutasították, de a két cég egyezkedésbe kezdett, ami áprilisban zárult le. A megállapodás értelmében az Emerson 8,2 milliárd dollárért felvásárolja a National Instruments Corporationt. Az Emerson arra számít, hogy a tranzakció a 2024-es üzleti évének második felében, tehát 2024 áprilisa és szeptembere között zárulhat le, és 165 millió dolláros éves költségmegtakarítást eredményezhet az egyesülést követő ötödik év végére.

A koronavírus járvány miatti kisebb visszaeséstől eltekintve az Emerson bevétele növekedési pályán halad. A vállalat 2023 szeptember végén zárult pénzügyi évében elért 15,2 milliárd dolláros bevétele a 2024-es üzleti évben 17,3 milliárdra emelkedhet a várakozások szerint, 2025-ben pedig 18,2 milliárdra. Ezzel együtt a nyereség is megugrik: az aktuális, 2024-es pénzügyi évben az előző évhez képest 31 százalékkal 5,2 dollárra emelkedik az egy részvényre jutó profit, majd 2025-ben újabb 9 százalékkal 5,7 dollárra. A vállalat az elmúlt 66 év mindegyikében emelte az osztalékot, jelenleg negyedévente 52,5 centet fizetnek ki, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 2,4 százalékos éves osztalékhozamot jelent.

Relatív alacsony értékeltség

Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy az Emerson az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa (P/E ráta) alapján az alacsonyabban értékelt vállalatok közé tartozik a hasonló cégekből alkotott peer groupon belül. A vállalat 2023-as eredményvárakozásokkal számolt P/E rátája 20,1, a 2024-es pedig 17,1, szemben a szektortársak 21,0-es, illetve 20,1-es átlagával.

Forrás: Bloomberg

Folyamatban a felpattanás

Az Emerson árfolyama januárban esni kezdett, a befektetők negatívan fogadták, amikor a vállalat bejelentette a National Instruments felvásárlására tett ajánlatát. Februárban a vállalat a vártnál gyengébb negyedéves jelentése szintén ránehezedett a befektetői hangulatra, és folytatódott a lejtmenet. A nyár kezdete pozitív fordulatot hozott, az árfolyam sikeresen visszatért a tavaly év végén látott szintre. A 100 dolláros lélektani szint környékén azonban megtört a lendület, és ismét lefordulás következett. Október végén felpattanással próbálkozott az Emerson, de a november 7-én közzétett negyedéves jelentés a vártnál gyengébb lett, és eladási hullámot indított.

Azóta viszont ismét emelkedéssel próbálkozik az árfolyam: a 20 és 30 napos, illetve a 200 napos mozgóátlagot is sikerült áttörni, ami újabb lendületet adhat az emelkedésnek, és az árfolyam megcélozhatja a 92,2 dolláros, majd a 100,6 dolláros ellenállást. Emiatt a jelenlegi szintet kedvezőnek ítéljük meg a beszállásra. A célárfolyamunk kicsivel a 100,6 dolláros ellenállás alatt, 99,8 dollárnál lesz. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop-loss megbízást a 87,3 dolláros támasz alá, 86,4 dollárhoz javasoljuk elhelyezni. A pozíció hozam-kockázat aránya így meghaladja a 3:1-et.

Forrás: Erste, Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás