Beindul a hét

2023.12.12. 11:24 • Erste Kommentár

Ma délután jön az amerikai inflációs adat. Most már kisebb csökkenést vár a piac, mint az elmúlt hónapokban. Megint az üzemanyagár lehet a nehezék, miközben a szolgáltatások indexe továbbra is magas maradhat. Mint októberben láthattuk, a szolgáltatások viszik a prímet, hiszen a 3,24 százalékos októberi év per év inflációhoz 3,1 százalékkal járult hozzá, miközben az élelmiszer már csak 0,44 százalékkal, az üzemanyag pedig -0,2 százalékot vett le az egész értékből. Szóval az inflációra 3,0 százalék, a maginflációra pedig a 4 százalékos stagnálás a várakozás.

Közben holnap dönt a Fed. Várhatóan 5,25 és 5,5 százalék között szinten tartja az irányadó kamatra vonatkozó célzónát. Csütörtökön pedig az EKB következik, ahol szintén maradhat az alapkamat a korábban meghatározott 4,5 százalékos szinten. Különben a piaci árazások alapján számított alapkamatok mind a két esetben márciusban csökkenhetnek előszőr. Így inkább ezek kapcsán lesz érdekes a döntések háttere, az iránymutatásokon keresztül.

Mindeközben a DAX és a BUX is napról napra új csúcsokat döntöget, ahogy a lengyel WIG index is. Az utóbbi két országban az uniós pénzek vannak porondon. Itthon akár már ma döntés születhet a törvénykezési reform kapcsán eddig visszatartott 10 milliárd euró körüli kohéziós támogatások ügyében, míg Lengyelországban végül Donald Tusk alapít kormányt – eléggé meggyőző többséggel –, azaz ott is jó esély van az uniós pénzek kiszabadulására. Nem győzzük / győztük hangsúlyozni a régió olcsóságát, legalábbis előremutató P/E alapon. Úgy tűnik, hogy megkezdődött ez az átárazódás.

Mindeközben az USA-ban kezd megváltozni a képlet. Tegnap úgy emelkedtek az indexek, hogy a Magnificent Seven (Mag. 7) mindegyike csökkent. A Marketwatch szerint 2012 óta csak egyszer, Trump győzelmének napján, 2016 november 9-én volt példa arra, hogy a Nasdaq 100 emelkedett, de a Mag. 7 mindegyike csökkent. S tegnap volt a második ilyen nap az elmúlt 11 évben. Ez azt sugallja, hogy az emelkedés kezd szétterülni a piacon, amit az is jól mutat, hogy tegnap 390 részvény emelkedett az 500-ból az S&P500 esetében. Erről is írtunk már korábban

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás